IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откроиха шест общи черти на справящите се в кризата фирми

Леко увеличение на дела на инвестиционните заеми за разширяване на бизнеса и завземане на дял от конкуренцията прогнозират експерти

16:09 | 26.07.10 г.
Откроиха шест общи черти на справящите се в кризата фирми

Шест общи черти имат фирмите, които се справят в кризата, показват наблюденията на небанковото дружество „Кредитекс”, което от 2004 г. досега е отпуснало кредити в размер на над 120 млн. лв. 

Една от общите характеристики на по-голямата част от добре работещите в условия на криза фирми, на които компанията е отпуснала финансиране, е, че са фокусирани и разработват не повече от две линии на бизнес. Така, ако едно от бизнес направленията има затруднения заради кризата, това се компенсира от втория тип дейност, който не е толкова засегнат.

Друга важна предпоставка за справяне с кризата е финансирането да се използва разумно и по предназначение. Това означава, че ако кредитът е отпуснат с цел ремонт на производствена база, парите да не се използват например за погасяване на заем, взет от приятел, посочват експертите.

Важна роля за дългосрочното оцеляване и развитие на една фирма има и запазването на пазарен дял в труден момент. Фирмите, които съумеят да го направят по време на кризата, си подсигуряват добро бъдеще, макар и с цената на по-ниски печалби в момента и стесняване на маржовете, смятат от компанията.

Рефинансирането на стари задължения с един по-дългосрочен кредит се оказва спасение за много фирми. Те са оптимизирали срока на кредита и размера на месечните си вноски. По този начин са налели свежи пари в бизнеса си, а от друга страна, не им се налага да изплащат големи суми по заема в момент, когато изпитват временни затруднения.

Общото сред фирмите, които за известно време са попаднали в графа „неизрядни”, но след това са станали отново редовни платци, е, че комуникират активно с кредитора си и заедно с него решават възникналите затруднения.

Наблюденията на дружеството показват още, че зад всяка фирма, която се справя в кризата, стои човек с определени личностни качества. Това са предприемчиви и активни хора, отговорни и високо мотивирани, аналитични, претеглящи рисковете и благоразумни, с опит в своята дейност и финансово грамотни, обясняват от компанията.

От дружеството предвиждат до края на годината най-много кредити да се търсят за оборотни нужди, както и за рефинансиране на текущи краткосрочни задължения. „Очакваме да започне леко увеличение на дела на инвестиционните заеми за разширяване на бизнеса и завземане на дял от конкуренцията“, посочват още оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още