IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чартърите от Русия може да тръгват догодина главно от летища извън Москва

Основните дестинации, които ще бъдат засегнати от промените при чартърите от Русия, са Турция, Египет, България, Гърция и Италия

18:00 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Чартърите от Русия може да тръгват догодина главно от летища извън Москва

Руските туристи, пътуващи с чартърни полети за чужбина, включително за България, следващата година по всяка вероятност ще трябва да ползват главно летища извън Москва, съобщава изданието „Российская газета“.

Причината е, че през 2011 г. предстои ремонт на две самолетни писти на московските летища „Внуково“ и „Домодедово“.

Досега повечето чартърни полети, тръгващи от летища от регионите на страната, спират транзитно в Москва, където също се качват пасажери.

Посочените промени на чартърните полети са обсъдени с представители на ръководствата на руския туристически бранш, „Росавиация“ и руското Министерство на туризма и спорта. Отчетено е, че чартърните полети, особено през лятото, са най-популярният вид транспорт при почивка в чужбина на руснаците от средната класа и намаляването на транзитните пътници от Москва се очертава да оскъпи самолетните билети.

По предварителни данни на руския туристически бранш основните дестинации, които ще бъдат засегнати от промените при чартърите от Русия, са Турция, Египет, България, Гърция и Италия.

Въпросът за изместването на маршрута през Русия на руските чартъри не е окончателно решен, възможно е и това да не се случи, защото авиокомпаниите, изпълняващи чартърни полети, имат дългосрочни договори с московските летища, коментират руски туроператори. Те добавят, че ако част от авиокомпаниите, изпълняващи чартърни полети, престанат да кацат на две от московските летища и там останат само големи авиопревозвачи, това може да се разглежда и като нарушаване на Закона за конкуренцията.

От руския туристически бранш смятат, че би могло част от транзитните чартърни полети да се пренесат на летището в Шереметиево, а други да се изпълняват през нощта, когато натовареността е по-малка. 

Междувременно днес от българското Министерство на външните работи съобщиха, че от началото на годината консулските служби на България в Руската Федерация - Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и Новосибирск - са издали общо 262 078 визи, т.е. с около 40% повече от същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още