IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е най-големият замърсител... на Космоса

Боклуците в космическото пространство са сред най-сериозните предизвикателства пред компаниите, които имат проекти за изстрелване и управление на сателити и космическа техника

17:40 | 16.08.10 г.
Китай е най-големият замърсител... на Космоса

Кой е казал, че боклуците са сериозно предизвикателство само за хората на Земята? Ако тук обаче можем да намерим сметище, да построим завод за преработка на отпадъците и да ги рециклираме, замърсяването на Космоса е твърде нов и неразработен проблем.

Този проблем набира все по-висока скорост и започва да причинява неудобства на проектите, които се занимават с управление на сателити в откритото околоземно пространство.

Кои са страните, които са основните причинители на замърсяването на Космоса?

Китай сравнително скоро се нареди сред световните космически сили, но вече оглавява списъка на страните, които произвеждат най-големи количества космически отпадъци, съобщи телевизионният канал Discovery.

По данни на руската Федерална космическа агенция Китай заема първото място с 40% от космическите отпадъци. Основна "заслуга" за това имат китайските военни, които през 2007г. унищожават стар метеорологичен сателит, за да тестват балистична ракета. В резултат на експлозията, в Космоса са изхвърлени над 2 800 шрапнела.

На второ място в списъка на страните, изхвърлящи най-много отпадъци в Космоса, са САЩ с 27,5%, а на трето - Русия с 25,5%.

Общо в орбита около Земята има над 10 000 "мъртви" космически кораби, ракети и други останки от космическата епоха. Всички те представляват огромно предизвикателство за правителства, компании и изследователи, желаещи да управляват различни сателити.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още