IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп предложи да купи мястото за планирания ислямски център в Манхатън

Адвокат на един от собствениците на имота обаче определи офертата като „жалък“ опит за привличане на общественото внимание

17:00 | 10.09.10 г. 1
Тръмп предложи да купи мястото за планирания ислямски център в Манхатън

Американският предприемач Доналд Тръмп опита да сложи край на разгорещените спорове в САЩ относно плана за изграждане на ислямски център в близост до мястото на разрушения при атаките от 2001 г. Световен търговски център в Ню Йорк, като предложи да купи сградата, където е планиран центърът, съобщи Ройтерс.

Тръмп е написал писмо до един от инвеститорите в сградата в долен Манхатън, която е на две преки от мястото, известно като Кота нула, с предложение да плати с 25% повече от цената, платена за сградата.

Според информация от местни медии сградата е била купена за около 5 млн. долара.

„Правя това предложение като жител на Ню Йорк и гражданин на САЩ, не защото считам мястото за забележително (каквото то не е), а защото ще сложи край на много сериозна, разпалваща страстите и силно разделяща ситуация, която е обречена, по мое мнение, да се влошава“, пише Тръмп.

Известен по света с богатството и предприемаческия си дух, в Ню Йорк Тръмп се слави със склонността си към екстравагантни публични жестове.

Компанията за управление на казина в Атлантик Сити, създадена от Тръмп, наскоро излезе от процедура по фалит за трети път и според New York Times Тръмп се е опитал да избегне плащането на 40 млн. долара заем през 2008 г. с аргумента, че рецесията в страната е форсмажорно обстоятелство.

Предложението на Тръмп е просто „жалък“ опит да привлече общественото внимание, заяви впоследствие адвокатът на един от собствениците на имота, цитиран от CNN.

Тръмп е отправил предложението си до Хишам Елзанати, инвеститор в спорния проект за ислямски център. Елзанати обаче не счита предложението за реална оферта, заяви адвокатът му Володимир Старосолски.

Елзанати е получил и други оферти, но ги е отклонил, посочва още адвокатът. Според Елзанати имотът може да струва в бъдеще, затова може да го задържи. Елзанати притежава над 51% от имота и има не повече от трима партньори, уточнява адвокатът.

Критиците на ислямския център го определят като оскърбление за оцелелите и близките на жертвите от терористичните атаки на 11 септември.

Поддръжниците на проекта, сред които и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, се позовават на Първата поправка към американската конституция и нуждата от религиозна толерантност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 13 години
Братчеда действа , бравос тука има - тука нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още