IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Разходите в бюджет 2011 г. трябва да се съкратят с 2 млрд. лв.

Ако не се поставят в ред публичните финанси, международните капиталовите пазари ще са недоверчиви към държавата, смята Красен Станчев

13:35 | 18.10.10 г. 22
ИПИ: Разходите в бюджет 2011 г. трябва да се съкратят с 2 млрд. лв.

Разходите в проекта за държавен бюджет за 2011 г. трябва да се съкратят с 2 млрд. лв., за да няма бюджетен дефицит, каза Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от БТА.

Ако не се поставят в ред публичните финанси, международните капиталовите пазари ще са недоверчиви към държавата, посочи Красен Станчев. Правителството трябва да се съобрази с нашите препоръки, защото иначе може да се стигне до идване в страната на МВФ и до ситуацията в Румъния, където рязко се съкратиха пенсии и заплати, заяви той.

Институтът разработва вече осма поредна година алтернативен на държавния бюджет, при допускания за ниски данъци, фискална дисциплина и запазване на възможностите за растеж и просперитет, посочи Станчев.

Основното в нашите предложения е даване на възможности на икономиката да генерира растеж, който да донесе повече приходи в бюджета, каза Красен Станчев. От института предлагат свиване на административните разходи с 20 процента, отменяне на субсидиите и натоварване на държавните служители с плащане на осигуровки.

От ИПИ предлагат още общините да имат повече свобода да събират местни данъци и такси, университетите сами да определят колко студенти да приемат и те какви такси да плащат, както и да отпаднат ограниченията за реклами за БНР и БНТ.

Експертите се обявяват за премахване на националните доплащания в земеделието и силно ограничаване на субсидията за жп транспорта. От ИПИ искат отмяна на данъчните преференции за земеделските производители и моряците, на преференциалната ставка за туризма, както и на ваучерите за храна.

Сред предложенията на ИПИ са намаляване на осигуровките с 5 процентни пункта - от тях два пункта за здравната осигуровка, до 6 процента от доходите, и на осигуровката за пенсия - с 3 процентни пункта.

Предлага се премахване на данъка върху дивидента, който сега е 5 процента, и намаляване на данъка за едноличните търговци от 15 на 10 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Гари, *** си като отворена консерва с русенско варено ... :)Ако се направи поредното (примерно) 10% съкращение на държавната администрация, данъкоплатеца няма да бъде облекчен, той пак ще си плаща същите данъци, които плаща и досега. Бюджетът ще спести нищожни пари от това. От социална гледна точка, пораженията ще са по-големи, отколко плюсовете от финансова (изплащане на обезщетения за съкращения, за безработица ...) Ами да продължим размислите ... ако уволним цялата държавна администрация, ти да не мислиш, че ще станеш милионер??? хахаха. Просто се чудя, от къде се пръкват такива умници ... Проблема в държавата е, че производството ни не отговаря на консумацията ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 13 години
Иначе съм за персонални пенсионни партиди по личен избор - във фонд или във специална сметка в банка по избор, всеки да си плаща за лечението от личната здравна сметка също. Нямам против да махнат и данъците върху дивидентите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 13 години
Гари принципно съм им чел предложения и на теория изглеждат добре - въпросът е че като застанат на реални управляващи позиции няма да издържат и 3 месеца...Именно за това питам конкретно кого ще махнат защото ми се струва, че заобикалят бремето да уволниш примерно 10 хиляди души. За това искам да сложат на масата всички карти, защото управлението освен преразпределение на бюджет е и поддържане на баланс. Трябва да могат да го кажат - ще е гадно, ще уволним 50 хиляди души държавни служители, на останалите ще им приспадаме осигуровките,над 500 хиляди няма да могат да се лекуват на аванта, пътуването с БДЖ ще стане два пъти по скъпо и ако всичко това ви харесва ни изберете нас ;-) Така ще е честно само, че честни политици изплуват най отгоре или при национални катастрофи или войни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
"Там работят хора, които имат семейства, домакински разходи, задължения към банковия сектор итн. ... Ще се обложат държавните служители с повече данъци, дохода им ще падне, потреблението ще падне, респективно и данъците от потребление ще паднат, бизнеса пак ще бъде ударен...Ей това бюрократите имат страшна логика. Съкращаването на ненужни търтеи щяло да удари бизнеса. Гениално. Ама че като махнеш издръжката на бюрократите от гърба на данъкоплатците те ще имат повече пари, ще увеличат потреблението си и ще осигурят повече работа за бизнеса - това изобщо не им минава през ума. Аман от тъпоумници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
amanotumnici
преди 13 години
Ако се доверим на данните за бюджета на ИПИ, предоставени от Robert Lucas, аз като анализатор забелязвам нещо тенденциозно пред всичките тези години - липса на печалба :) Забележете как приходите едвам покриват разходите ... как я карат така ... дали не е укриване на данък печалба?! :) Ако се задълбочим в анализи, вероятно ще достигнем до по-интересни неща.Относно държавната администрация, във всяка държава има такава. Държавата не е магьосник да прави чудеса. Тя има лостове, с които може леко да насочва икономиката в една или друга посока, но не да я хване за врата и да я дърпа напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Robert Lucas
преди 13 години
Ето го бюджета на ИПИ от 2003 до 2009. И тези хора дават акъл за бюджета на държавата. 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 Приходи от проекти 310 212 163 136 157 295 237 Приходи от стоп д-ст 160 69 89 176 175 200 692 ОБЩО Приходи 470 283 253 312 332 495 929 Разходи за проекти 283 205 168 139 162 283 237 Разходи за ст. д-ст 160 69 90 171 172 206 518 Други разходи 27 11 -4 2 0 15 0 ОБЩО Разходи 470 285 254 312 334 504 755
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
не може да ви издържаме, нямаме нужда и полза от вас, не искаме да живеете от корупция като ни изнудвате. нямаме нужда от администрация и бюрократщина, законите така и не се спазват тук. да ви уволняват всички наред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
Държавната администрация от две години се оптимизира, съкращава и си намалява всякакъв вид разходи. Дали е достигнат предела? ... Нека погледнем и от една друга страна на нещата. Там работят хора, които имат семейства, домакински разходи, задължения към банковия сектор итн. ... появява се една такава организация ИПИ, която е повече политическа, отколкото икономическа. Опитва се да пласира някаква безумна идея, свързана с намаляване на доходите на голям брой държавни служители и освобождаване на част от тях. Това няма да реши бюджетния проблем, той не е проблем възникнал в държавната администрация, а е национален. Ще се обложат държавните служители с повече данъци, дохода им ще падне, потреблението ще падне, респективно и данъците от потребление ще паднат, бизнеса пак ще бъде ударен. Това ли е решението? Кризата се крие в мисленето на хората и във външната среда (петрол, външно търсене, ПЧИ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
user##
преди 13 години
Заглавието е неточно. Всъщност предложението на ИПИ е за намаляване на разходите с 4 млрд., а приходите да спаднат с 2млрд.Като цяло симпатизирам на позицията на ИПИ, като единствено за несериозно предложение считам предложените 20% орязване на разходите на министерствата. Не вярвам да има толкова силна воля в управляващите - все пак посочените министерства с най-високи харчове са тези на отбраната(!), вътрешно и на труда и СОЦИАЛНАТА политика (тук са половин милион *** гласоподаватели).Отпадането на данък дивидент според мен обрича компаниите на липса на реинвестирана печалба (кой би платил данък печалба, при случай че си разпределя същата без данък като дивидент?); отпадането на земеделски субсидии пък ще доумъртви сектора който "държавните лидери" през последните 10г. опитват да определят като "ненужен" на БГ.За останалите предложения съм с две ръце - ЗА. Не съм обаче прекален оптимист.http://ime.bg/bg/events/pokana-alternativen-dyrjaven-byudjet/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Vlado Sirkarov
преди 13 години
Прав си - ИПИ са дали алтернативен бюджет с отделните задължителни двена. Все пак няма как да е без проблеми, защото не е толкова лесно да спреш субсидии и да уволниш стотици души ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още