IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-ценните музикални инструменти

Високата цена на някои от най-скъпите музикални инструменти в света се дължи на ограничения им брой и уникалната изработка

07:55 | 25.10.10 г. 1
Най-ценните музикални инструменти

Вероятно си мислите, че инструментите имат стойност само за онези, които имат уши за техните звуци, за колекционери и инвеститори. Музикалните инструменти са ценен актив – китари може да намерите да се продават за стотици и хиляди долари, виоли и цигулки за милиони.

Стойността на инструмента се определя от историята му и от това колко рядък е той. Ето защо няма нищо необичайно в това да видите цигулка на Страдивариус, която е била собственост на Ицхак Пърлман, на един аукцион с електрическа китара, на която Джими Хендрикс е подлудявал цял стадион. Няма да е странно и да видите двата инструмента да се продават на сходни цени, независимо от различните истории на двата инструмента, казват от CNBC.

Класическа китара Robert Bouchet, продадена за 122 500 долара

Инструментите на френския майстор на китари Робер Боше могат да бъдат чути още в първите записи на класическа музика на известния Джулиан Брийм. Франзуцинът е направил само 150 китари през живота си. Всички те са се превърнали в търсени и много желани инструменти, които съответно достигат високи цени.
Една от китарите на Боше е направена през 1964 година и бе продадена през октомври миналата година на търг в Christie's за сумата от 122 500 долара. Инструментът е подписан от вътрешната страна на корпуса, където е изписан и парижкият адрес на майстора.

Класическа китара Antonio de Torres, продадена за 157 хил. долара

Антонио де Торес е испански майстор на китари от 19-ти век, който се слави като създателят на класическата модерна китара. Повечето от съвременните акустични китари са базирани именно на неговия оригинален дизайн.

Торес изработва инструментите си в продължение на 18 години, преди да започне да ги подписва и продава през 1871 година. Автентичните елементи на китарите от ранните години на майстора са търсен елемент и сигурен гарант за висока цена. Ето защо китарата, която майсторът направил през 1864 година, продадена през октомври 2007 година за 157 хил. долара, е рекордьор по цена сред останалите инструменти на майстора.

Цигулка Giovanni Battista Ceruti, продадена за 158 500 долара

Джовани Батиста Черути напуска текстилната индустрия на 40-годишна възраст, за да започне да се обучава сам как да прави цигулки. Възрастта на Черути била последният му проблем, тъй като по време на неговите начинания в музиката родната му Италия била в непрестанни политически конфликти и войни. Всичко това правило трудно намирането на подходящи материали за неговите инструменти. В резултат бил принуден да използва евтино дърво за цигулките си, но по всеки друг показател те били по-добри от всички останали цигулки.

За 3 април 2009 година една от цигулките на Черути била продадена за 158 500 долара.

Виола Pieter Rombouts, продадена за 212 500 долара.

Това е един от най-редките музикални инструменти в света. Той няма много общо със стандартните виоли. Използван предимно по време на Ренесанса, той включва в себе си техники на изработка, които взаимстват направата на инструменти от Испания и Мароко. Виолата се използва и днес, като едно от най-знаменателните й представяния е пред 1997 година по време на запис на няколко музиканти, в това число и на Елвис Кастело.

Инструментът е продаден на търг през октомври 2009 година за сумата от 212 500 долара.

Цигулка Carlo Giuseppe Testore, продадена за 218 500 долара

Карло Джузепе Тесторе е бил италиански майстор на музикални инструменти в края на 17-ти век и началото на 18-ти век, на чиито инструменти класическите музиканти свирят и до днес. Той е известен като ненадминат в областта на направата на контрабас, но е признат и заради изработката на редица инструменти, в това число виоли, чело и цигулки.

Цигулката е от 1701 година и е направена в Милано. Продадена е за 218 500 долара.

Виолончело Gennaro Gagliano, продадена за 362 500 долара

Дженаро Галиано е наследник на голям род майстори на италински лютиери. Живял в Неапол, предполага се, че е изработил инструмента през 1765 година. На 3 април 2009 година той е продаден за 362 500 долара при очаквана цена между 200 и 300 хил. долара.

Виола Gasparo Bertolotti da Salò, продадена за 542 хил. долара

Виолата е изработена от Гаспаро Бертолоти да Сало, музикант и майстор на инструменти от 16-ти век, роден и живял в Италия.

През целия си живот да Сало е направил едва 60 инструмента, ето защо всяко от творенията му се продава на изключително висока цена.

Цигулка Страдивариус, продадена за 3 544 000 долара

Цигулките на Антонио Страдивари са известни с чудесната си изработка, поради което се продават за огромни суми винаги, когато някоя излезе на търг. През 2006 година инструмент на италианския майстор достига рекордна цена от 3 544 000 долара на аукцион. Цигулката, която е продадена за рекордната сума, е известна като Хамър (The Hammer) и е направена през 1707 година. Името й идва от това на Кристиян Хамър, шведски колекционер от 19-ти век, който бил първият й известен собственик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rebel8
преди 13 години
Wsichko mnogo hubawo, no pri Carlo Giuseppe Testore, ako stawa duma za "double base", towa e "kontra-bas", ne "dwoen bas", wnimawaite s prewodite be hora, drazni!!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още