IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планират увеличение с 6 месеца на срока за изчисляване на майчинството

От 2011 г. за получаване на това обезщетение ще са необходими 18 месеца осигурителен стаж преди раждането

09:52 | 25.10.10 г. 2
Планират увеличение с 6 месеца на срока за изчисляване на майчинството

Правителството планира да увеличи с шест месеца срока, върху който се изчислява майчинството, съобщи Dnes.bg.

В момента майките получават обезщетение, което се базира върху доходите от последната година преди раждането, но според планираната промяна от началото на 2011 г. този срок ще се удължи на година и половина.

Причината е, че много жени започват да се осигуряват от работодателите на по-висок доход, щом разберат, че са бременни. Целта е да получават по-голямо обезщетение, а практиката става все по-разпространена.

В момента майката има право на 410 дни отпуск за бременност и отглеждане на дете, през които държавата плаща 90% от осигурителния й доход за година назад.

Ако майката се осигурява 12 месеца на 1000 лева и шест месеца на 500 лева, ще получава 750 лв. Това е със 150 лева по-малко, отколкото би получила при сегашните условия.

Ако пък през шестте месеца не е осигурявана, тогава за база се взима минималната работна заплата, което намалява майчинството с още 100 лева.

От Националния осигурителен институт (НОИ) вече проверяват дали майките се осигуряват на декларирания по-висок доход и след като се върнат на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Илия_Добрев
преди 13 години
Невъзможно е сам човек да си изчисли обезщетението за майчинство, добре че аз попаднах на този калкулатор за изчисление на майчинство http://osigurovki.info/MaternityCalculator.aspx дано и на други да свърши работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
не е проблем да си вдигнат осигурителния доход и 9 месеца преди раждането, смята се средния за последните 12 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Въпрос едно - как майките разбират че са бременни 12 месеца преди раждането, тоест 3 месеча преди забременяването? От някоя врачка ли?Въпрос две - щом като на едни тъмномургави "българки" доходитге им винаги са НУЛА и никога не са се осигурявали, защо получават майчински, детски и т.н.?Поредното доказателство за *** на България, провеждана от престъпните управляващи !!! Българският народ е подложен на нечувана дискриминация и геноцид в собствената си страна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още