IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на пилешкото и зеленчуците

Целта е да се установи дали в месото има антибиотици, а в зеленчуците - пестициди

17:47 | 04.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Започват проверки на пилешкото и зеленчуците

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще проверява дали в пилешкото месо има антибиотици. Акцията на ветеринарите е по разпореждане на земеделския министър Мирослав Найденов, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Започват да се взимат проби както по места при производителите, така и в търговската мрежа, е казал министърът. Според него има подадени сигнали за инжектиране на малки пилета с антибиотици, които са вредни за потребителите. Освен това се добавят вода и хормони за по-голямо тегло и по този начин се мамят потребителите.

Националната служба за растителна защита (НСРЗ) и регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) ще проверяват големите зеленчукови борси, тържища и пазари, както и складове на големи хипермаркети, в които се предлагат за продажба пресни зеленчуци и цитрусови плодове.

Проверките ще са в областите София, Пловдив и Благоевград.

Ще се вземат проби от зеле, карфиол, пипер, моркови, праз, картофи и цитрусови плодове (най-вече мандарини внос от Турция или от Гърция). Целта е да се установи дали в зеленчуците има пестициди.

Ако се установят нарушения, стоката ще бъде конфискувана и унищожавана. Глобите са от 1500 до 5000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Това е удар срещу химическата промишленост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Eon
преди 13 години
Ако искате напишете и кои точно търговци ще проверявате за да ви е ефективна проверката. ***! Само дето в Държавен вестник не си обявявате театралните 'акции' не водещи до никакъв реален ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още