IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта с рекорд на борсата в Лондон

Страховете от инфлация се отразяват и на индустриалните метали, в Ню Йорк бе постигнат 31-месечен връх

18:56 | 07.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Цената на медта с рекорд на борсата в Лондон

Цената на медта се повиши до исторически рекорд на борсата в Лондон, преминавайки над 9 хил. долара за метричен тон. В Ню Йорк пък индустриалният метал достигна 31-месечен връх при 4,11 долара за паунд.

На борсата в Лондон поскъпването днес бе над 2,5 на сто, с толкова се повишиха и котировките в Ню Йорк. От началото на годината медта е поскъпнала с 21 на сто, а запасите на борсата в Лондон са на най-ниското си ниво от октомври 2009 година насам, пише Bloomberg.

Прогнозите на анализаторите са, че търсенето ще превиши предлагането с близо 367 500 тона през следащата година. Това е сред причините за поскъпване на метала, но освен това поскъпването се дължи и на либералната монетарна политика на водещите централни банки.

Мнозина пазарни наблюдатели са на мнение, че тя може да предизвика инфлация. С цел да се предпазят от подобно развитие и запазване на стойността на активите си, все повече инвеститори се насочват към суровините.

Това предизвика нов рекорд на златото днес, както и силно поскъпване в цената на среброто до нов многогодишен връх.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Ножица на цените:- повишаваща се стойност на суровините и материалите- висока безработица, икономическа криза, намалена покупателна способност (слабо платежоспособно търсене)Какво ли ни очаква.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още