IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 7% са паднали първокласните офис наеми в София през 2010

Общият спад от върха на пазара до края на миналата година е над 23%

08:28 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
С близо 7% са паднали първокласните офис наеми в София през 2010

Наемите в най-горния ценови сегмент на офис пазара в София са се понижили с 6,67% през последното тримесечие на 2010 г. в сравнение с година по-рано, сочи нов доклад, с който Investor.bg разполага.

Този мащаб на понижението представлява забавяне на спада на наемите, които за третото тримесечие на миналата година намаляха с 11% на годишна база.

Според доклада на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc. (CBRE) понижението на тримесечна база за последните три месеца на годината е 1,75%.

Така наемите на първокласните офиси в столицата са достигнали средно 14 евро на кв. м на месец.

Общият спад от върха на пазара до края на 2010 г. е 23,29%.

Понижението за последното тримесечие у нас за пореден път е сред най-големите на континента, с което София се нарежда на трето място между останалите столични пазари в ЕС.

С по-голям спад за периода са единствено Мадрид (-8,47%) и Дъблин (-8,24%).

На фона на тези понижения нивата на много от европейските пазари остават непроменени или отчитат ръст, като някои региони регистрират двуцифрени повишения.

Водещ в това отношения е пазарът в лондонското Сити, където наемите са нараснали с 26,44% за четвъртото тримесечие в сравнение с година по-рано. Той е следван от офис пазара в Париж, който отчита ръст от 11,11%.

Извън територията на ЕС нивата в Тел Авив и Киев също са нараснали с двуцифрени стойности, съответно със 17,39% и 14,29%.

Пазарът в Киев е и най-волатилен в общия регион на Европа, Близкия Изток и Северна Африка, като е регистрирал спад от над 62% от своя връх. Следват от Дъблин със спад от близо 49%, Москва с 47% и Дубай с понижение от 40% в средните наемни нива в най-горния сегмент от пазара.

Данните на CBRE са валидни само за обекти с конкретни показатели за качество, вид и размер. Степента, в която тези данни са подкрепени от реални доказателства вследствие на сключени сделки, варира за различните пазари и периоди, уточняват от компанията.

Една четвърт незаети площи

Офис пазарът в София отбеляза частично възстановяване през 2010 г. от гледна точка на повишеното търсене. Общият нетен обем на усвоени площи в клас А и Б офис сегмента възлиза на 105 хил. кв. м, което представлява почти 50% увеличение на годишна база спрямо 2009г. , но е все още далече от най-силните години за пазара, когато се достигаха стойности от порядъка на 150 хил. кв. м, сочи отделен доклад на консултантската компания MBL CBRE.

Предвид стабилизирането на икономическата обстановка, все повече компании започнаха да гледат по-спокойно и оптимистично на бизнеса си. IT компаниите и тези от сегмента на аутсорсинг на бизнес процеси продължиха да се разрастват. От друга страна, общият спад в наемите подтикна много наематели на офиси с по-ниско качество да се възползват от тази тенденция и да се преместят в по-хубав офис при атрактивни финансови условия.

На другия полюс бяха незаетите площи и наемните нива. Със завършването на нови 265 500 кв. м през 2010 г. клас А и Б офис площите достигнаха общо 1,38 млн. кв. м. Вследствие на това незаетите площи продължиха да се увеличават и достигнаха почти една четвърт (24,3%) от общия инвентар, или 335 хил. кв. м.

В резултат на увеличаващото се свръхпредлагане и надпреварата за наематели наемните нива продължиха да спадат и в много случаи достигнаха рекордно ниски стойности.

През 2011 г. се очаква стабилизирането на наемната активност да се запази, но наемите ще останат под натиска на голямото предлагане, което ще продължи да се увеличава. По предварителни данни близо 250 хил. кв. м нови офис площи трябва да бъдат завършени през следващите 12 месеца, смятат от MBL CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още