IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е срещу проектозакона за отнемане на имущество от престъпна дейност

Според работодатели документът ще задълбочи проблемите и няма да доведе до по-висока ефективност в борбата със значимите закононарушения

13:01 | 20.01.11 г. 2
Бизнесът е срещу проектозакона за отнемане на имущество от престъпна дейност

Проектът на закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност, съдържа сериозни недостатъци и приемането му ще доведе до негативни последици. 

Около това становище се обединиха представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Висшият адвокатски съвет, съобщава БТА.

От КРИБ считат, че законопроектът съществено ще задълбочи проблемите, породени от действието на настоящия закон и няма да доведе до повишаване на ефективността на борбата със значимите закононарушения. Като очаквани опасни резултати от приемането на законопроекта от КРИБ посочват значителни държавни разходи, възможности за злоупотреби с власт и създаване на стрес и несигурност в гражданския оборот и бизнес средата.

Според КРИБ законопроектът не е съгласуван с действащия Наказателен кодекс и предвидената в него наказателна санкция конфискация. Отнемането на имущество преди влизане в сила на дадена присъда ще хвърли съмнение върху нейната справедливост, смятат от организацията.

За периода 2006-2009 г. стойността на конфискуваното имущество от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е едва 0,2 на сто от наложените обезпечения. То се равнява на 3,4 на сто от бюджета на комисията, който за периода 2005-2009 г. е 27,9 млн. лева, посочи Борислав Боянов, представител на КРИБ.

„За пореден път имаме закон, за който няма оценка на въздействието“, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов. Според него отново се вижда, че администрацията не оправдава разходите, направени за нея.

По думите на заместник-министъра на правосъдието Жанета Петрова законопроектът не се прицелва срещу хората, които честно и почтено изкарват парите си и внушения, че законът е насочен срещу всички хора, са недопустими. Според нея той има за цел да лиши престъпността от печалбата, която генерира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
platttonnn
преди 13 години
За кой бизнес става дума,ако е за онзи,който ни граби и злоупотребява десетилетия,да си гледат работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Teobromina
преди 13 години
Г-н Цветанов БТТП може и да смята, че на това служебно място "представлява бизнеса" , но това само формално е така! Той не е бизнесмен, а обикновен чиновник. Няма никакъв риска ,а единствено може да има облага! В бизнеса риска е 100%-ако губиш-губиш всичко. Искам да кажа , че подкрепям този внимателно подготвен, европейски тип закон-обратното значи, че "бизнесмените са добри другари, ама могат и да крадат".Върховенство има закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още