IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Повишаване на заплати може да има, ако е налице ръст в производителността

Всичко друго може да има отрицателно въздействие върху стабилността на икономическата среда, коментират от работодателската организация

12:51 | 27.01.11 г. 1
БТПП: Повишаване на заплати може да има, ако е налице ръст в производителността

Повишаване на заплати може да става само след наличие на статистика за повишаване производителността на труда, тогава ще сме готови да поставим такъв въпрос на дискусия. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод изказването на социалния министър Тотю Младенов, че до месец стартират преговори за увеличение на минималното възнаграждение.

Според БТПП дискусията обаче ще е „не какво им се иска на синдикатите или на работниците и служителите, нито на основата на това какво може или какво желае да плати работодателят“.

Работодателската организация смята, че такава дискусия ще се води на основата на решението на Националния съвет за тристранно сътрудничество, включено в така наречените 60 антикризисни мерки. В него е казано, че ние поемаме ангажимента да работим за съгласуването на ясни критерии за определяне на минималната работна заплата, а не за нейното повишаване.

„Може да се окаже, че е спаднала производителността на труда и тогава трябва да помислим накъде ще вървим – ще плащаме ли повече при намалена производителност“, коментират работодателите.

Всичко друго е предпоставка за неустойчиво развитие и ходове, които могат да имат отрицателно въздействие върху стабилността на икономическата среда. По данни на БТПП и сега има фирми, в които се повишава възнаграждението, но това е резултат на техните икономически успехи, на по-добро управление и по-висока производителност.

„В такива случаи ние ще сме първите, които ще се обърнат към фирмите с препоръката: Веднага вдигайте заплатите!“, пише в позицията си БТПП.

Във фирми, където наистина растат приходите и производителността и това не се отрази в заплатите на работниците и служителите, не бива да се разчита на нищо добро, защото заплатите са основният механизъм за задържане на ценните работници, посочват от палатата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Аз ли неправилно си спомням че именно за 2010-та е отчетен ръст в производителността на труда? Какво тогава още чакат БТТП да попитам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още