IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия продава 10% от втората по големина банка ВТБ в края на март

Основен претендент за закупуване на пакета акции - който по прдварителни оценки е 2,4-3,1 млрд. долара, е американският инвестиционен фонд TPG

12:42 | 28.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия продава 10% от втората по големина банка ВТБ в края на март

Руската държава предвижда да продаде 10% от акциите на ВТБ към края на март на институционални инвеститори, заявява президентът на банката Андрей Костин в интервю за Bloomberg TV, цитиран от Интерфакс.

По думите му „цената на 10-процентния пакет акции на втората по големина банка в Русия, който се продава в рамките на обявената от правителството 5-годишна програма за приватизация, ще бъде на пазарно равнище“.

Понастоящем руската държава притежава 85,5% от акциите на ВТБ. Организатор на сделката е Merrill Lynch. За основен претендент за пакета акции на ВТБ се смята група от инвеститори начело с американския фонд TPG.

Още през септември 2010 г. стана известна неофициална информация, че американският инвестиционен фонд Texas Pacific Group (TPG) Capital води преговори с руското правителство за придобиване на 10% от акциите на банка ВТБ. TPG е един от най-големите частни инвестиционни фондове в света, който управлява активи в размер на около 40 млрд. долара.

Дадените преди 4 месеца оценки бяха, че 10% от капитала на ВТБ могат да струват 2,4-3,1 млрд. долара.

Сега Костин съобщава още, че ВТБ ще предложи „добра цена“ за влизане в капитала на „Банк Москвы", собственост на московската община. Москва към момента продава 46,48% от акциите на своята банка.

В началото на декември 2010 г. шефът на ВТБ беше заявил, че ВТБ възнамерява да придобие мажоритарен пакет акции на „Банк Москвы“ до средата на 2011 г., а в перспектива планира да придобие 100% от банката.

Преди месец стана известно, че „Банк Москвы“, която всъщност е създадена от предишния кмет на руската столица Юрий Лужков, е обект на разследване заради отпускането на заем, с който се предполага, че е била спасена от фалит компанията на съпругата на Лужков – Елена Батурина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още