IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени разработват "изкуствен бензин"

Новото поколение гориво е на базата на водорода и ще е наполовина по-евтино от сегашния бензин

11:36 | 01.02.11 г. 3
<p>Скоро по бензиностанциите може да се появи нова колонка с водороден бензин. <i>Снимка: Korzana, Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Скоро по бензиностанциите може да се появи нова колонка с водороден бензин. Снимка: Korzana, Лиценз: Creative Commons

Почти всяка автомобилна компания днес има линия за производство на хибридни или изцяло електрически коли. Идеята да опазим околната среда чиста и незамърсена от бензинови изпарения заслужава усилията, но докато по улиците и магистралите бъде изградена електропреносна мрежа за зареждане на еко колите, вероятно ще мине доста време.

Ето защо учените са се спрели на един по-удачен вариант – изработване на "изкуствен бензин". Изобретението представлява изкуствено водородно гориво, което може да се използва със съществуващите автомобилни двигатели, като ще струва много по-евтино от бензина, съобщи вестник Daily Mail.

Тъй като в него няма въглерод, при изгарянето му няма да се образуват вредни газове, а само вода. Така той ще е не само по-евтин, но и по-добър за околната среда.

Изкуственото водородно гориво може да се появи в бензиностанциите само след три години. Първите полеви изпитания с него започват догодина.

"В някои отношения водородът е идеалното гориво. Той дава три пъти повече енергия от нефта на единица тегло, а когато гори, единственият отпадъчен продукт е водата", каза ръководителят на проекта професор Стивън Бенингтън.

От водорода може да се получи електричество с изгарянето му или с комбинирането му с кислород в горивни клетки. Сегашните методи за съхраняване на водорода обаче са скъпи и не съвсем безопасни. Британските учени са открили начин как да компресират водорода в малки капки, които могат да се наливат или изпомпват като течност.

Цената на "изкуствения петрол" заедно с акцизите ще е наполовина на тази на бензина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
MrsRarepearls
преди 13 години
Ами сигурно няма да види бял свят тази разработка, като всички изобретения, които биха могли да облекчат живота на хората и да опазят планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
aglika_v
преди 13 години
защото продуктът вероятно ще стане аналогичен на лекарството срещу рак - няокой да е видял нещо такова по аптеките или в болниците? а учени са измислили лека отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Това защо не е топ новина навсякъде по медиите? И защо цената на петрола не се срутва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още