IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аксел Вебер се оттегля от Бундесбанк на 30 април

Напускането на банкера става преди изтичането на мандата му и буди спекулации за бъдещата му позиция

18:34 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Аксел Вебер се оттегля от Бундесбанк на 30 април

Президентът на германската централна банкa – Бундесбанк, Аксел Вебер планира да се оттегли от поста си на 30 април, съобщи днес правителствен говорител, цитиран от световните агенции.

Решението на Вебер дава ново начало на надпреварата за нов президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) - роля, която той можеше да наследи от Жан-Клод Трише, напускащ поста си през октомври.

"Президентът на Бундесбанк Аксел Вебер е заявил в разговор с канцлера Ангела Меркел днес следобед, че би желал да се оттегли на 30 април 2011 година, в края на седмата година от мандата си", съобщи говорителят Щефен Зайберт.

Вебер е посочил лични причини за решението си, допълни Зайберт. Приемникът му ще бъде обявен идната седмица.

Съобщението, направено след два дни на активни спекулации за бъдещето на Вебер, дойде след като той се срещна с канцлера Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле в Берлин.

Мандатът на Вебер щеше да изтече през 2012 година.

Според спекулациите Вебер ще се насочи към частния сектор, като слуховете го отвеждат в една от най-големите банки в Европа – Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още