IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вебер: Не срещнах подкрепа у лидерите на еврозоната за монетарните си виждания

Решението за оттегляне започна да се оформя през миналия май, споделя напускащият в края на април президент на Бундесбанк

15:17 | 12.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Вебер: Не срещнах подкрепа у лидерите на еврозоната за монетарните си виждания

Президентът на Бундесбанк - Аксел Вебер, е заявил, че липсата на одобрение от лидерите на страните от еврозоната спрямо неговите виждания за паричната политика го е накарала да се откаже от надпреварата за шефския пост в Европейската централна банка (ЕЦБ), който ще бъде овакантен през октомври от сегашния президент Жан-Клод Трише.

Вебер, който вчера обяви оттеглянето си от германската централна банкa на 30 април, е споделил пред Der Spiegel, че решението му е започнало да се оформя през миналия май, поради опасенията, изразени от някои правителства относно противопоставянето му на програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации.

„Президентът на ЕЦБ е в уникална позиция, но ако той е в малцинство по важните въпроси, тогава доверието в неговия пост се подкопава”, изтъква той.

Вебер е похвалил спрягания за негов наследник в Бундесбанк – Йенс Вайдман, който е главен икономически съветник на германския канцлер Ангела Меркел и бивш студент на самия Вебер.

”Той е отличен икономист, който изпълва със съдържание всяка своя длъжност още от първия ден”, е казал централният банкер.

Вебер посочва, че неговите принципни опасения относно програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации не са намалели, макар нейният обем все още да е контролируем.

Шефът на Бундесбанк смята, че ЕЦБ няма да смекчи борбата си с инфлацията, дори след неговото оттегляне.

Той е уточнил, че още не е взел решение за бъдещата си кариера, и че няма да си търси нова работа до 2012.

Напоследък се увеличават спекулациите, че Вебер ще премине в Deutsche Bank - най-голямата германска банка, чийто ръководител Йозеф Акерман планира да се оттегли през 2013.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още