IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха 10% от втората по големина руска банка за над 3,2 млрд. долара

ВТБ става първата от големите руски компании, включени в тригодишната програма за приватизация, които реализират на фондовия пазар част от държавния пакет акции

11:32 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Продадоха 10% от втората по големина руска банка за над 3,2 млрд. долара

Премиерът на Русия Владимир Путин подписа днес постановление за продажбата чрез приватизация на пакет от акции на втората по големина банка в страната – ВТБ, съобщи Итар-Тасс, позовавайки се на изявление на управителя на банката Андрей Костин.

Той отбелязва, че„обемът на заявките два пъти е превишил предлагането, което е позволило максимално да се вдигне летвата на цената, която съответства на пазарната цена към днешна дата“.

По думите на шефа на ВТБ това е „голяма рядкост при публично предлагане, доколкото, когато голям обем акции на дадена компания влиза в обръщение, това влияе на цената в посока на понижаване“. Публичното предлагане на акциите на банката е извършено на Лондонската фондова борса и руската борса ММВБ.

В резултат на продажбата на 10 на сто от акциите на ВТБ държавата ще получи над 95 млрд. рубли (над 3,24 млрд. долара). Предварителните оценки от преди няколко месеца бяха, че 10% от капитала на ВТБ могат да струват 2,4-3,1 млрд. долара.

ВТБ става първата от големите руски компании, включени в тригодишната програма за приватизация, които реализират на фондовия пазар част от държавния пакет акции. В резултат на настоящата сделка делът на държавата във ВТБ се намалява от 85,5% на 75,5%.

Днес не се съобщава официално кои са купувачите на акциите на ВТБ. Имаше обаче предварителна информация, че американският инвестиционен фонд Texas Pacific Group (TPG) Capital, оглавяващ група инвеститори, води преговори с руското правителство за придобиване на 10% от акциите на банка ВТБ.

Преди дни пък беше съобщено, че италианската застрахователна компания Assicurazioni Generali, която е третият по големина застраховател в света, е изразила желание да придобие до 1% от капитала на ВТБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още