IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България и Естония са най-евтините жилища в Европа, твърди руски портал

Домове под 4000 евро се продават във Враца и Монтана, според данните на портала

14:27 | 17.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
В България и Естония са най-евтините жилища в Европа, твърди руски портал

Има страни и градове в Европа, където дори руснаци с невисоки доходи биха могли да си позволят покупка на жилище поради ниските цени, пише „Российская газета“, като цитира данни на руски портал за недвижими имоти въз основа на проучване на експерти, чието име не се посочва.

България и Естония
На първо място между страните с предлагани за продажба евтини жилища, според проучването, се нареждат България и Естония.

Според изнесените данни цените на жилищата в тези страни стартират от 100 хил. рубли (2530 евро). За тази сума купувачът би могъл да придобие жилище до 50 кв. м, което се нуждае от основен ремонт, в градчето Пюси в Естония.

За същата сума (около 2500 евро) би могло да се купи жилище с площ от 80 до 150 кв. м в стара сграда в района на град Русе в България.

Жилища и къщи за около 150 хил. рубли (3790 евро) се предлагат в българските градове Враца и Монтана.

Домове на такива цени се продават и в естонския град Кохтла-Ярве.

Чехия и Литва
В чешкия град Теплице може да се купи жилище за 207 хил. рубли (5230 евро). За тази сума се продава двустайно жилище с обща площ 53 кв. м в панелна сграда.

В литовския град Укмерге може да се закупи за 200 хил. рубли (5050 евро) двустайно жилище в тухлена сграда.

Германия
Малко жилище с обща площ 38 кв. м в провинция Саксония може да се придобие за 276 хил. рубли (6970 евро). Такова предложение например има за жилище на първия етаж в отремонтирана стара сграда в град Плауен.

В Нюрнберг пък продават тристайно жилище в сграда от 1970 г. за 277 хил. рубли (7000 евро). Ниската стойност на даденото жилище обаче се дължи от предлагания същевременно договор за наем с действие до 2013 г. Според него новият собственик на жилището ще може да го обитава в следващите 3 години само по 5 седмици в годината, а през останалото време ще го ползват наемателите срещу 110 евро месечно.

Италия
Жилища в курортния район Скалея се продават за 592 хил. рубли (14 950 евро). Става въпрос обаче например за жилище само от 18 кв. м в 7-етажна сграда.

Черна гора
Най-евтината към момента къща се продава в района Чан – за 769 хил. рубли (19 400 евро), като домът е разположен на парцел от 345 кв. м.

Испания
Най-евтиното жилище в Испания сега може да се намери в град Аликанте. За 1 млн. рубли (25 250 евро) предлагат жилище с обща площ от 60 кв. м. Тъй като апартаментът се продава от банка, то той може да се придобие и с отпускане на ипотечен кредит, като се плати първоначална вноска от 20% от стойността на жилището.

Гърция
Най-евтиното жилище в Атина сега може да се придобие за 1,3 млн. рубли (32 820 евро). Жилището е с площ 54 кв. м и се намира на шестия етаж в многоетажна сграда.

Ниската стойност на посочените недвижими имоти се обяснява с ниското жизнено равнище в дадените региони, отдалечеността от развитите градски центрове, отсъствието на големи удобства или необходимостта от ремонт на жилището, коментират от „Российская газета“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Докога ще цитираме разни незнайни чужди източници, които ни обясняват нещата сякаш ги знаят по--добре от нас. Пълни глупости са тия писаници. 2500 евро за 80-150 квадрата в Русе? Айде бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 13 години
Е какво му е толкова странното панелките да вървят по 200 евро кв. м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Хайде стига бе...И това ако е истинааааа...Ами аз хванах калкулатора, вярно по математика имам твърда двойка ама все пак като го сметнах та то в Чехия излезе под 200 евро. Май двойката ми си е съвсем, съвсем истинска...леле,леле,лелееееее....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още