IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с планове за обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота

Трима еврокомисари провеждат редица срещи за насърчаване на реформите в пенсионната политика, като се опитват да повлияят на решенията на страните членки

17:30 | 17.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
ЕК с планове за обвързване на пенсионната възраст с продължителността на живота

Европейската комисия се опитва да убеди страните членки да въведат в пенсионните си законодателства клаузата, според която пенсионната възраст да е обвързана с продължителността на живота, става ясно от документ, до който са получили достъп от EurActiv.

Трима еврокомисари – Ласло Андор, отговарящ за заетостта и социалните въпроси, Мишел Барние (вътрешния пазар) и Оли Рен (икономическите въпроси), провеждат редица срещи за насърчаване на реформите в пенсионната политика в ЕС, като се опитват да повлияят на решенията в това отношение на страните членки.

На поседната им среща – на 9 февруари, те са обсъждали как комисията може да накара страните членки да разгледат въпроси за „увеличаване на пенсионната възраст, обвързвайки я с очакваната продължителност на живота и намалявайки схемите за ранно пенсиониране“, според документ от срещата.

През третото тримесечие на тази година комисията планира да обяви план за пенсионната система, който да дефинира по-ясно целите на ЕК за реформа в сектора.

На срещата на европейските лидери в края на март също се очаква да бъдат разгледани въпроси за пенсионната система в връзка с предложения от Франция и Германия „Пакт за конкурентоспособност“, който предвижда "адаптиране на пенсионните системи към демографските промени“.

Комисията обаче действа много предпазливо по този щекотлив проблем. Въпреки постигнатия широк консенсус за необходимостта от реформи, не всички страни членки са убедени, че точно този е верният подход и обществената съпротива на реформи в тази насока е голяма.

Все пак ЕК може да разчита на подкрепата на Европейския парламент. В сряда, 16 февруари, ЕП одобри резолюция, в която се отбелязва, че „очакваната продължителност на живота расте“, като документът призовава страните членки да обмислят обвързването на пенсионната възраст с продължителността на живота. Дебатът, предшествал приемането на резолюцията, обаче потвърждава разединението по въпроса.

Някои леви партии, които се противопоставят на увеличаването на пенсионната възраст, може да се използват други начини за набиране на необходимото финансиране за постигане на дългосрочна устойчивост на пенсионната система, като например нови данъци, особено за финансовия сектор.

Други партии пък не са убедени, че очакваната продължителност на живота действително ще нарасне през следващите години, като това ще зависи от голям брой непредвидими фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Досега никой не е успял да ме убеди в рационалността на идеята да плащам цял живат на някого, с идеята той да благоволи да ми върне някой ден, евентуално, част от парите, които съм му дал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
hommedome
преди 13 години
едно е средна възраст и друго е пенсионна възраст. пенсионната възраст в българия гони средноевропейската и изпреварва всички държави в южна европа. средната продължителност на живота в българия, обаче, е с 10 г. под средната за европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
moderast
преди 13 години
Аз пък предпочитам щатската пенсионна система :)Аман от обирджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Да, ама ако се определи нужен среден коефициент на пенсиониране то ние простосмъртните ще се пенсионираме на 100 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
suniverse
преди 13 години
Дали? В момента средната възраст за пенсиониране в България е 56 години. Няма такова нещо никъде. Затова и пенсиите са малки и съотношението работещи/пенсионери е толкова лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
hommedome
преди 13 години
Ако за цяла Европа се възприеме единен коефициент пенсионна възраст/продължителност на живота, то възрастта за пенсиониране у нас трябва да падне, не да се качи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още