IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага промени в Конституцията за финансова стабилност

За да бъдат приети промените, е необходимо квалифицирано мнозинство, или гласовете на 180 депутати

12:45 | 18.02.11 г. 2
Правителството предлага промени в Конституцията за финансова стабилност

Следващата седмица правителството започва консултации с всички парламентарно представени партии за промени в Конституцията. Те трябва да гарантират дългосрочна финансова стабилност на страната.

Пакетът от мерки е част от специален Пакт за финансова стабилност, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред bTV.

"Пактът за финансова стабилност съдържа три точки, вече се знаят основните параметри. Първата точка е, че преразпределението на държавата, в смисъл колко държавата харчи, ние ще предложим да не надминава 37% от брутния вътрешен продукт. По този начин осигуряваме донякъде и втората точка, а именно, за да сме убедени, че няма да се увеличават с времето данъците, или по-скоро ще е много по-трудно да се увеличават данъците, предлагаме това да става с квалифицирано мнозинство от две трети от всички депутати. Третата част от тези мерки е дефицитът - никога да не надминава 3% от БВП", обясни Дянков.  

За да бъдат приети промените, е необходимо квалифицирано мнозинство, или гласовете на 180 депутати. Финансовият министър е убеден, че предложенията ще бъдат подкрепени от всички парламентарни групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Моите поздравления за предложителите! Да не забравяме, че те не са само от ГЕРБ, защото първоначално идеята за фискален борд тръгна от Мартин Димитров и Синята коалиция... На най-важното е, че този акт, ако се превърне във факт, ще е историческо събитие за цялата ни нация. От финансовата стабилност на държавата ще имаме полза всички - не партиите, не синдикатите, не корумпираните магистрати и незаслужено привилегированите пенсионери с фуражки - а всеки отделен човек, всеки българин. Исторически завой от популизма към рационалната политика, която може да доведе до консолидиране ни около принципи, които да изведат България до просперитет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
moderast
преди 13 години
Цирка надминава всякакви представи - какво общо има основния закон с разчетите на финансовото министерство???Че България ще е в постоянно нарушение на собствената си Конституция, Дянков какво - в затвора ли смята да живее? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още