IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргарита Попова: В доклада на ЕК има балансирани заключения

Много е важно какви хора ще работят в специализирания съд, подчерта министърът на правосъдието

12:33 | 19.02.11 г. 1
Маргарита Попова: В доклада на ЕК има балансирани заключения

В междинния доклад на Европейската комисия за борбата с корупцията има балансирани заключения - както положителни, така и критични, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова пред Дарик радио. Според нея трябва да се засили междуведомственото сътрудничество, така че делата да влизат в съда с категорични доказателства.

Според правосъдния министър за първи път е отбелязано, че много институции са споменати поименно и е дадена висока оценка за тяхната работа в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Министърът на правосъдието посочи и защо е необходимо създаването на БОРКОР. Според нея става дума за централно звено на проектен принцип, което ще подпомага цялата администрация със съвети по въпросите на корупцията и организираната престъпност. То ще има анализаторски и експертни функции. БОРКОР се създава с голямата финансова подкрепа на Германия и в неговия състав ще бъдат командировани хора от различни ведомства.

"Премиерът е преценил, че Петко Сертов трябва да работи в новото звено" - така министър Попова отговори на въпроса защо съветник на бившия министър-председател Сергей Станишев е поканен за заместник-директор на новата структура.

„Много е важно какви хора ще работят в специализирания съд", подчерта министърът на правосъдието, коментирайки критиките на опозицията към идеята за създаването на специализиран съд, който да гледа дела, свързани с корупцията по висшите етажи на властта и организираната престъпност. Според Попова създаването на съда ще бъде важна крачка в прилагането на законността в тази област.

Попова защити възможността да се извършват проверки по анонимни сигнали, залегнали в Закона за отнемане на имущество от престъпна дейност. Тя посочи, че това е необходимо, но ще мине много време преди да заработи у нас така, както в други европейски държави. Тя защити и възможността да се конфискува имущество без влязло в сила съдебно решение, което се критикува силно от различни посоки в обществото. Тя опроверга и становището, че този закон е експеримент на ЕС, за да се види как точно ще заработи механизмът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Темида оправда бивш земеделски шеф Върховния касационен съд оневини бившият шеф на Държавен фонд Земеделие" Асен Друмев. По този начин бе потвърдена присъдата на Апелативния съд.Той бе обвинен в злоупотреби в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".В края на 2010 г. Софийски апелативен съд излезе с оправдателна присъда по всички обвинения по едно от делата, водени срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие".Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.БРАВО!!!ТОВА ОЧАКВА ЕВРОПА ОТ БГ!...ИЛИ МАЙ ВЕЧЕ НИЩО НЕ ОЧАКВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още