IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративната задлъжнялост към януари 2010 г. е 157 млрд. лв., ще расте още

По прогнози на БСК за 2010 г. данните ще покажат ограничен темп на нарастване и нов ръст през 2011 г.

12:50 | 21.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Корпоративната задлъжнялост към януари 2010 г. е 157 млрд. лв., ще расте още

Корпоративната задлъжнялост между фирмите и към финансовите институции към 1 януари 2010 г. възлиза на близо 157 милиарда лева. Това стaна ясно от обобщените данни на Българската стопанска камара (БСК), основаващи се на официална информация от Националния статистически институт (НСИ).

Данните бяха изнесени от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев и заместник-председателят Камен Колев. От посочената обща сума, междуфирмената задлъжнялост, за посочения период, възлиза на близо 104 милиарда лева. Темпът на ръст на задлъжнялостта на фирмите от нефинансовия сектор към началото на 2010 г. спрямо година по-рано, е 6%.

От БСК посочиха, че въпреки че този ръст сам по себе си не е висок, той е твърде обезпокоителен, защото е на фона на спадащ брутен вътрешен продукт (БВП).

Секторите, които към края на 2009 г. имат най-големи задължения са: търговията (34,6%), строителството (22,6%), недвижимите имоти (21,9%). Фирмите имат най-много задължения към свои доставчици, следвани от задълженията към финансови институции.

Данните сочат, че голяма част от фирмите са декапитализирани, посочи Божидар Данев. Беше отбелязано още, че около 40% от междуфирмените задължения са просрочени, което е фактор, забавящ излизането на икономиката от кризата.

Данев отбеляза още, че има ръст и на задълженията на предприятията към финансовите институции, което е предпоставка за растеж на лошите кредити.

Относно 2010 и 2011 г. от ръководството на БСК коментираха, че към момента не могат да дадат точна прогноза за междуфирмената задлъжнялост, тъй като по думите на Колев върху този показател влияят противоречиви фактори.

От една страна, изплащането навреме на задълженията на държавата към фирмите, както беше декларирано, би спомогнало за намаляване на тази задлъжнялост. От друга страна, очакваното увеличение на вноса и на ръста на БВП през тази година, може да повлияе на увеличаването на корпоративната задлъжнялост, посочи Колев.

От БСК обобщиха, че за 2010 г. данните по всяка вероятност ще покажат „ограничен темп на нарастване на корпоративните задължения“. Според Данев обаче този темп ще се засили през 2011 г. Той посочи още, че през тази година се очаква серия от фалити на фирми. За Investor.bg Данев уточни, че те ще бъдат предимно в секторите строителство, търговия (заради заниженото потребителско търсене), услуги (ресторантьорство), транспорт (при таксиметровите фирми).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
Най-после една статия, която да не е манипулирана, т.е. да не е оцветена в розово!!Относно имотите:Това е истината, господа брокери и строители и колкото и да Ви се иска, положението НЯМА да се оправи скоро. Ще има увеличаваща се задлъжнялост и влошени кредити, а това ще предизвика продажби (до сега продавачите задържаха цените изкуствено!), а това означава голямо предлагане, т.е. ниски цени! Аз бих казал на съгражданите:"За Бога, братя, не купувайте!!!" ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още