IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 200 млн. лв. в разширяването на ски пистите над Банско и Разлог

"Галчев груп", "Юлен" и "Балканстрой" ще развиват ски зоните в Добринище, Банско и Кулиното

13:45 | 26.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>Тепърва ще се разработват нови планове за управление на Националните паркове &bdquo;Пирин&rdquo;, &bdquo;Витоша&rdquo; и &bdquo;Централен Балкан&rdquo;. Снимка: Sxc.hu</p>

Тепърва ще се разработват нови планове за управление на Националните паркове „Пирин”, „Витоша” и „Централен Балкан”. Снимка: Sxc.hu

Предстоят дебати за развитието на Национален парк "Пирин" като целогодишна туристическа дестинация. Това съобщи в Разлог заместник-кметът на града Иван Гюров.

Инвеститори предвиждат съществуващите ски писти и пътеки в зоната на Добринище, Банско и Кулиното да бъдат разширени с около 200 км, като заедно със съществуващите маршрути дължината им ще стане 333 км.

За развитие на трите ски зони в Добринище, Банско и Кулиното инвеститорски интерес е заявен от строителните компании "Галчев груп", "Юлен" и "Балканстрой".

Тепърва ще се разработват нови планове за управление на Националните паркове „Пирин”, „Витоша” и „Централен Балкан”, тъй като действието на старите планове изтича, припомни по време на пресконференция в града министърът на околната среда Нона Караджова.

Специално за Национален парк "Пирин" се очаква планът да е готов до средата на годината. Процедурата е двегодишна и е необходима сериозна изследователска работа.

В процеса на работа всички граждани и неправителствени организации ще могат да дават свои предложения и да се включват в общественото обсъждане, посочи Караджова.

Екоминистърът допълни, че пиринският регион има шанс да се развие като целогодишна туристическа дестинация, а не само като ски зона. Регионът може да съчетае развитието на спа и екологичния туризъм. Скоро община Разлог получи разрешение да ползва находището на минерална вода в село Баня, а община Банско получи същото разрешение за минералната вода в Добринище.

Това стана в рамките на процедурата, съгласно която екоминистерството разреши на общо 42 общини да ползват намиращите се на тяхната територия минерални извори, допълни Нона Караджова.

Не трябва да слагаме акцент само върху зимния туризъм, заяви и Любен Татарски, председател на парламентарната комисия по местно самоуправление и регионална политика, и бивш кмет на Разлог.

Той припомни, че за развитието на зоните Банско, Добринище и Кулиното са създадени идейни проекти, както и три акционерни дружества между общините и инвеститорите в лицето на "Галчев груп", "Юлен" и "Балканстрой".

Процесът по разширяването на пистите ще трае години. Ако трите проекта се изпълнят така, както са замислени в момента, общата им стойност ще е около 200 млн. лв., каза Татарски.

Министър Нона Караджова гарантира, че ще бъдат взети разумни решения за развитието на района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
rosybabe
преди 13 години
Според мен заглавието трябва да е Мутрите получиха бласловия за унищожаването на българската гора. Някои в правителството ще получи "Тридесет сребърника" за този проект. Всеки един ден плаща за греховете си ако не той то децата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Капиталът става дързък Осигурят ли му се 10%, той може да се използва навсякъде; 20% - той се съживява; 50% - става направо лудешки смел; за 100% - той СМАЧКВА под краката си всички ЧОВЕШКИ ЗАКОНИ; 300% - и вече не съществува никакво ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, заради което Капиталът не би рискувал, дори под заплахата на бесилката. КАПИТАЛЪТКазано нявга, важи и до днес.Глупоста не ходи по говедата, а само по ..... :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Daylight
преди 13 години
Само една техническа забележка, че Добринище от четири години е град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 13 години
Ужас, няма да спрат докато не остане педя природя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
lostprophet
преди 13 години
В случая на България инвеститори = мутри .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
h17
преди 13 години
Тази статия можеше да носи заглавието: "Атаката на мутрите с моторните резачки поредна част" :S Няколко килограма тротил ще е добра възвращаемост от инвестицията им!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още