IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Равенството между мъже и жени в политиката все още е химера

Въпреки това тенденцията сочи, че броят на жените в парламентите по света нараства, за разлика от този в бизнес средите

09:33 | 08.03.11 г. 1
Равенството между мъже и жени в политиката все още е химера

Въпреки увеличаване на броя на жените в парламентите, постигането на равенство между мъже и жени в политиката продължава да бъде далечна цел в много страни, отбелязва в доклад Интерпарламентарният съюз, предаде АФП.

В края на 2010 година близо 19,1% от депутатите в света са били жени - недостиган досега процент, сочи проучването, което бе представено по случай Международния ден на жената - 8 март.

"Това е скромен, но значителен напредък: през 2000 година те бяха 13,1%, а през 2005 - 16,3%", отбелязва Интерпарламентарният съюз.

През 2010 година най-малко 30% от депутатите в 43 камари в света са били жени. Три камари с обновен състав преминаха бариерата от 40%, с което броят на камарите с такъв дял на жените депутатки достигна 11. За сметка на това в пет парламентарни камари с обновен състав през 2010 година няма нито една жена.

Докладът подчертава, че жените продължават да бъдат по-слабо споменавани в медиите, отколкото мъжете.

Според Интерпарламентарния съюз представителството на жените в арабските страни продължава да се увеличава, но въпреки това остава сравнително ниско: 4,3% през 1995 година, 9,5% през 2009 година и 11,7% през 2010.

Страните от Северна Европа запазват сравнително висок процент на жените в долните камари: 39,3% в Белгия, 40,7% в Холандия и 45% в Швеция. В Северна и Южна Америка, където ще бъдат обновени 15 камари, още три жени са били избрани за председатели.

И ако трендът в политиката е възходящ, то в бизнеса ситуацията е коренно противоположна. Това сочи проучване на одиторската и консултантска компания Grant Thornton, цитирано от АФП. Според техния анализ днес 20% от управленските позиции в компаниите на световно равнище се заемат от жени - спад спрямо 2009 година, когато делът им е бил 24 на сто.

Проучването е направено в началото на тази година сред 11 хиляди ръководители на частни средни предприятия и е обхванало 39 страни по света.

Грузия (40%), Русия (36%), Хонконг и Филипините (35%) са начело на страните, в които жените са най-силно представени в управлението на компании. Най-малък дял на жени на ръководни постове се наблюдава в Индия (9%), ОАЕ (8%) и Япония (8%).

От жените, заемащи управленски постове, само 8% са генерални директори или президенти на компании, се казва още в изследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
VicKing
преди 13 години
Създаването на равенство е всъщност установяване на неравенство. Кой го е грижа колко жени има в политиката?! В крайна сметка важен е равният старт, а не финал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още