IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аксел Вебер: Пазарите разбраха правилно намека на ЕЦБ

Bundesbank коригира прогнозите си за икономическия растеж на Германия през тази година

17:39 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Аксел Вебер: Пазарите разбраха правилно намека на ЕЦБ

Пазарите са разбрали правилно сигналите на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно промените в нейната политика. Това заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ Аксел Вебер, който е и председател на централната банка на Германия (Bundesbank), предаде Ройтерс.

Той добави, че не желае да коригира пазарните очаквания за по-високи лихвени проценти в еврозоната, които сочат, че те ще нараснат до 1,75% до края на годината.

ЕЦБ шокира финансовите пазари миналата седмица, когато президентът на банката Жан-Клод Трише заяви, че ЕЦБ може да повиши лихвените си проценти още през април.

Това изненада икономистите и валутните анализатори, които очакваха увеличение на лихвите в еврозоната едва към края на тази година.

„Мисля, че президентът на ЕЦБ Трише каза правилното нещо: възможно е, но не е на автопилот", заяви Вебер пред репортери в отговор на въпрос дали увеличение на лихвените проценти в еврозоната трябва да се очаква през април или май.

"Мисля, че в миналото пазарите са разбирали много добре този изказ, който е в известна степен стилизиран. И мисля, че са го разбрали добре и този път", допълни Вебер.

Трише заяви миналия четвъртък, че ЕЦБ упражнява "силна бдителност" върху растящата инфлация. Използването на тази фраза в миналото е сигнализирало за увеличение на лихвите само след месец.

Според Вебер има реален риск инфлацията в еврозоната да остане по-висока от допустимото за известно време. Ето защо „фактът, че ЕЦБ сигнализира силна бдителност, е правилният отговор."

На въпроса дали не е притеснен от пазарните очаквания, че лихвените проценти на ЕЦБ ще се увеличат от сегашните си рекордно ниски нива от 1% до 1,75% до края на годината, Вебер отговори, че не би направил нещо, с което да ги коригира.

Междувременно той съобщи, че Bundesbank предвижда икономически растеж от около 2,5% в Германия през 2011 г. спрямо досегашните очаквания за ръст от 2 на сто.

"Очакваме растеж от около 2,5% за тази година", посочи Вебер на годишната конференция на централната банка на Германия във Франкфурт, цитиран от Франс прес.

Bundesbank проявява повече оптимизъм от федералното правителство, което залага на растеж от 2,3% за 2011 г.

След като за 2009 бе отчетен спад от 4,7%, брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се увеличи с 3,6% през миналата година благодарение на възстановяването на търсенето в световен мащаб.

По думите на Вебер се очаква инфлацията в Германия да ускори темпа си до около 2% през тази година спрямо 1,1% за 2010. През 2012 г. инфлацията вероятно ще се забави, при условие че увеличенията на заплатите останат умерени, смята Вебер.

Освен това централната банка обяви, че е отчела печалба от 2,2 млрд. евро за 2010 година, което е спад спрямо 4,1 млрд. евро за 2009 г.

Това е лоша новина за федералното правителство, на което Bundesbank изцяло прехвърля печалбата си всяка година, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още