IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Enel продава ТЕЦ Марица изток 3 на американския фонд Contour Global

Сумата на сделката за дела на италианската компания от 73% е 230 млн. евро

11:46 | 15.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Enel продава ТЕЦ Марица изток 3 на американския фонд Contour Global

Италианската енергийна компания Enel постигна споразумение за продажба на българската ТЕЦ „Марица Изток-3“ на американския инвестиционен фонд Contour Global, съобщи БТА, позовавайки се на международни агенции. От Enel потвърдиха новината за Investor.bg.

Сумата на сделката за целия дял на италианската компания в българската топлоелектрическа централа, който е 73 на сто, е 230 милиона евро. Миноритарният дял в централата е на Националната електрическа компания (НЕК).

Споразумението ще има положителен ефект върху задълженията на италианската компания, възлизащи на 450 милиона евро за изминалата финансова година, коментира представител на Enel.

Договарянето на детайлите по сделката е предвидено да приключи до юли 2011 г. и е свързано с получаването на необходимите разрешителни от страна на компетентните власти.

В средата на януари стана ясно, че Enel преговаря с щатския инвестиционен фонд Contour Global за продажбата на мажоритарния си дял в комплекса Марица Изток 3. Малко по-рано се появи и информация, че италианската компания води преговори за въпросния дял с руската компания „Интер РАО“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IMRO
преди 13 години
Някои хора не правят разлика между продажба на действаща мощност и строителство на нова, но това е техен проблем.Иначе е добре, че купувачът не е руски, каквито бяха първоначалните анонси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 13 години
Enel продаде 73% от ТЕЦ Енел Марица Изток 3, което са - 908 MW на цена от 230 милиона евро.А 2000 МВ АЕЦ в Белене струват според руснаците 6,2 милиарда евро, като това е без останалата инфрактурктура като далекопроводи, които излизат още 2 милиарда евро.А нашите умници пък били съгласни да я строим и за 5 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още