IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус девалвира валутата си

Централната банка в Минск обяви, че банките могат да купуват и продават чуждестранна валута при курс, който се отклонява с до 10% от официалния

17:40 | 29.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Беларус девалвира валутата си

Беларус позволи 10% девалвация на валутата си на вътрешнобанковия пазар днес, но все още не е ясно дали корекцията ще е достатъчна, за да позволи на авторитарния лидер Александър Лукашенко да спаси финансите на страната, пише Wall Street Journal.

По-високите цени на руския петрол и рязкото повишаване на правителствените разходи оставиха Беларус с огромен търговски дефицит и стопиха валутните резерви на страната, които от края на миналата година са намалели с 20%.

Централната банка на Беларус обяви във вторник, че „банките... могат да купуват и продават чуждестранна валута при курс, който се отклонява с не повече от 10% от официалния“.

Досега регулаторните органи изискваха банките да търгуват белоруската рубла в рамките на 2% от официалния курс.

Мярката ще важи за междубанковия пазар, но не и за по-малките инвестиционни посредници, обяви говорител на централната банка.

Беларус девалвира валутата си с 25% през 2009 г. и изпълни програма на Международния валутен фонд (МВФ) срещу заем от 2,5 млрд. долара.

По-рано този месец МВФ обяви, че дефицитът по текущата сметка на страната вече е „неустойчив“ и призова правителството да спре повишаването на заплатите, разсрочването на кредитите и вътрешното кредитиране – предизборни инициативи на Лукашенко, стартирани миналата година, преди да бъде преизбран.

Според анализатори „това е стъпка в правилната посока“, въпреки че остават съмнения за това дали девалвацията е достатъчна, за да спаси топящите се валутни резерви на страната.

До неотдавна правителствени представители в Минск твърдяха, че няма вероятност за официална девалвация на белоруската рубла, разчитайки на заем в размер на 3 млрд. долара, отпуснат от Москва, както и на фонд за подпомагане на бившите съветски републики, финансиран от Кремъл. Според анализаторите обаче подобни мерки биха осигурили единствено временно решение.

„Определено е добре, че са осъзнали, че финансовото състояние на страната е нестабилно“, казва Тим Аш, икономист на RBS, допълвайки, че е „трудно да се каже“, дали тези 10% ще са достатъчни.

Западните правителства заклеймиха изборните нарушения, след които Лукашенко беше преизбран за нов петгодишен мандат.

За 30 март официалният курс на белоруската рубла, определен от централната банка в Минск, е 4273,55 рубли за 1 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Само как звучи, "Беларус".- Като трактор ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още