IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за контролиран фалит в задлъжнелите европейски страни?

Гърция, Ирландия и Португалия, следва да преструктурират дълговете си незабавно, пише The Economist

12:24 | 02.04.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Време ли е за контролиран фалит в задлъжнелите европейски страни?

Показателно за умението на европейските политици да се самозаблуждават е изказването на германския канцлер Ангела Меркел след срещата на върха на 24-25 март. Тя я определи като „голяма стъпка напред” към решаването на кризата с държавните дългове в региона. По-точно обаче би било резултатите от срещата да се опишат като нещо средно между празни приказки и провал, пише в редакционен коментар за дълговата криза в Европа The Economist.

Европейските лидери не направиха нужното за почти всяка задача, която си поставиха. Те се споразумяха за "постоянен" спасителен механизъм, който да бъде въведен през 2013 г., но не разрешиха въпроса с финансирането му, защото Меркел отказва да се раздели с парите, които нейния финансов министър обеща. Срещата в Брюксел не направи почти нищо в помощ на Гърция, Ирландия и Португалия, трите най-проблемни икономики в еврозоната. Сега тяхното положение се влошава и европейските лидери носят голяма част от вината за това.

Отлагане на неизбежното

Премиерът на Португалия подаде оставка на 23 март, ден преди срещата на върха, след като не успя да спечели подкрепата на парламента за четвъртия пакет строги икономии за година. Кредитният рейтинг на страната бе намален близо до високорисков (junk) на 29 март, докато лихвите по десетгодишните португалски държавни ценни книжа се увеличиха над 8%, защото инвеститорите се страхуват, че Португалия ще трябва да се обърне към Европейския съюз и МВФ за заем. Икономиките на Гърция и Ирландия, двете "спасени" страни в еврозоната, се свиват по-бързо от очакваното, а лихвите по облигациите им са почти 13% за Гърция и повече от 10% за Ирландия, като остават трайно високи.

Инвеститорите очевидно не вярват, че спасяването ще проработи.

Те са прави. Техните икономики са поели по неустойчив курс, не заради липсата на усилия от правителствата им. Гърция и Ирландия направиха героични съкращения в бюджета. Гърция се опитва сериозно да направи по-гъвкава своята икономика. Португалия изостава от нея в премахването на задушаващите правила, но фискалното й затягане е смело. И в трите страни обаче перспективата се помрачава в голяма степен заради грешките, допуснати от ЕС, ЕЦБ и немското правителство.

Грешките на ЕС и ЕЦБ

По настояване на ЕС, приоритет на периферните страни е да намалят бюджетния си дефицит, независимо от последствията върху икономическия им растеж. Но докато строгите икономии намаляват техния брутен вътрешен продукт (БВП), техните огромни дългове се очаква да се повишат до 160% от БВП за Гърция, 125% за Ирландия и 100% за Португалия. Това прави изгледите дълговете да бъдат изплатени още по-слаби, ето защо и лихвените проценти по държавните облигации на тези страни остават високи. Резултатът е низходяща спирала.

Европейската централна банка усложнява ситуацията с привидната си решимост да повиши лихвените проценти в еврозоната на 7 април, което ще оскъпи еврото и още повече ще подкопае усилията на периферни страни да станат по-конкурентоспособни. Някои политици в същото време продължават с безумни искания, като например Ирландия да повиши ставката на корпоративния си данък, което ще блокира нейния най-добър път към растежа. Най-вредна обаче е извратената логика на спасителните механизми на еврозоната. Европейските лидери не искат да чуят за преструктуриране на дълговете в момента, но настояват, че всяка страна, която поиска помощ от 2013 г., може тогава да се наложи да преструктурира дълга си, и че отпуснатото от спасителния фонд финансиране ще има предимство при погасяването на дълга пред облигационерите. Рискът за инвеститорите да понесат загуби от ДЦК на тези страни след две години държат лихвените проценти по тези облигации високи днес, което от своя страна подкопава спасителните планове.

Време е за контролиран фалит

Изданието твърди, че Гърция, Ирландия и Португалия трябва да намалят дълговата си тежест възможно най-рано. Този вариант е още по-актуален днес, защото рисковете, които носи едно преструктуриране, намаляват. Освен това опасността от разпространение на дълговата криза е по-слаба – Испания се дистанцира от Португалия. Повечето банки в центъра на еврозоната могат да издържат на удар от преструктуриране на дълговете на трите по-малки периферни икономики.

Голямата пречка за реализирането на контролиран фалит не е техническа, а политическа. Тъй като ядрото на Европа, и особено ЕЦБ, остава против преструктурирането на дълга, натискът за това трябва да дойде от другаде, не на последно място и от самите периферни икономики. Новото правителство на Ирландия обмисля да наложи на старшите облигационери на банките на ръба на фалита да поемат загуби от преструктуриране на техните дългове. Гърция трябва да спре да се преструва, че може да се справи с настоящите си дългови нива и да настоява за преструктуриране. Най-голямата надежда лежи в МВФ. Неговите икономисти имат най-много опит с дългови кризи. Някои от тях признават неофициално, че преструктурирането на дълга в крайна сметка е неизбежно. Време е МВФ да заяви това публично и с отказа да кредитира повече, без споразумение за преструктуриране, да тласне малодушните политици в Европа да направят това, което трябва.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 13 години
Италия има дълг, но успява да овладее бюджетния дефицит. Той е 5% от БВП и ако го сведат до 0%, няма как да фалират, защото няма да имат нужда от емисия на нов дълг. Макар че и 5% е доста, далеч по-зле са Испания и Франция. Те има по-малки дългове, но по-голям дефицит. На Испания е над 9% от БВП, а на Франция - над 8%. Доста далеч са от зануляване, което значи, че ако пазарите откажат да им купуват облигациите, край и с тях, и с еврозоната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
***, МОЛЯ, въведете инструмент за самостоятелно изтриване на попаднали по грешка копия на постове като моя 6 - да може да ги отстранява този, чийто клавиш е заял, както моят, в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Това "отърване лека-полека" не предполага ли , ако не са спрели да купуват нови, поне балансът да става все по-малко "в полза" на USD ? Пропускаме ли нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Ironhorse
преди 13 години
Голямата игра е кого първи ще разкъсат инвеститорите, Европа и еврото или САЩ и долара.Не случайно де що има американска медия и икономически коментатор, бъват змии и гущери срещу Европа.Еврото не е най-сигурната валута, но долара е направо въздух под налягане. ФЕД печата и поддържа ефтини пари за рефинансиране на банките си, и се надява да има достатъчно балъци извън САЩ да приемат хартийките. Не случайно Китай и други страни започват леееко по леко да се оттървават от американски ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
drakobg
преди 13 години
Дали не е заради невидимия слон Италия с повече от 1 трилион евро държавен дълг.А и Испаня е над 500 млрд.Там без преструктуриране няма да мине.Със сигурност, не че с малките-Периферникте плюс Белгия ще мине, ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
Дори и да фалира Гърция пак ще са по - добре от нас българските ПОДАНИЦИ. 20 г. ни крадат родните бизнесмени, политическите ГАМЕНИ, крайно нуждаещи се магистрати, лекари, полицаи и то така както ОСМАНЛИИТЕ не са ни драли.БРЕЙЙЙЙ тегав народ бе. Клатиш го по главата а той дупка копае. Пак го удриш той *** още по надълбоко копае - как не проби ЗЕМЯТА бе *** ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
Като казват "А" от Економист,да кажат и "В".Да обяснят защо "Европейските лидери не искат да чуят за преструктуриране на дълговете в момента, но настояват, че всяка страна, която поиска помощ от 2013 г., може тогава да се наложи да преструктурира дълга си"Не ми се вярва да не им е ясно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още