IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто отбеляза нов 31-годишен връх

Цената на среброто все повече наближава 40 долара за тройунция

17:42 | 04.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Среброто отбеляза нов 31-годишен връх

Цената на среброто отбеляза нов 31-годишен връх в днешната сесия на металната борса в Лондон, след като слабият курс на долара засили търсенето на ценни метали като алтернатива на книжните пари.

Тройунция сребро поскъпна до 38,49 долара в сравнение с петъчните си нива от 37,74 долара, предава ИТАР-ТАСС.

Ценовите нива, достигнати днес, са най-високите от 1980 г., и подчертават интереса на инвеститорите към ценните метали в условията на ускоряваща се инфлация, и то в световен мащаб.

Поевтиняването на долара също подкрепи и цените на златото и петрола, които вървят нагоре в днешната сесия. Златото поскъпва с 0,6% до 1 437,10 долара за тройунция, а американският лек суров петрол с доставка през май се повишава 0,1% до 108 долара за барел, което е най-високата цена от септември 2008 г.

Щатският долар се понижава през последните пет дни срещу еврото, а в днешната сесия курсът му остава почти без промяна на ниво от 1,4235 долара за евро.

Традиционно златото се възприема като убежище в периоди на по-висока инфлация и недоверие към валутите, но заради високата му цена инвеститорите гледат на среброто като на негова по-евтина алтернатива.

Освен това среброто е и в групата на индустриалните метали, което означава, че цената му расте при подобряване на очакванията за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
До лятото DanilOlivo , До лятот ! После ще имаме пуза и корекция а после ...ами до края на годината 60-65 !Да сте си купили AGQ ???...ha ha ha...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 12 години
Тази година над 50, а догодина над 500$. Да е жив и здрав и Бернанке!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още