IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат изграждането на още два моста над Варненското езеро

Единият, в близост до сега съществуващия Аспарухов мост, има за цел да разтовари трафика в центъра на града, а вторият - да се заобиколят зони от Натура 2000

15:59 | 05.04.11 г. 1
Предлагат изграждането на още два моста над Варненското езеро

Освен Аспарухов мост още два моста са заложени да преминават над Варненското езеро в проекта за нов Общ устройствен план на Варна, съобщи кметът Кирил Йорданов, цитиран от БТА.

Единият от тях ще е в близост до сега съществуващия Аспарухов мост, а целта му е да се разтовари трафикът в центъра на града. Вторият мост е заложен така, че да заобикаля зоните, попадащи в Натура 2000 в близост до село Казашко.

Кметът посочи, че след публичните обсъждания на проекта в общината са постъпили повече от 1000 предложения или възражения за новия план. Те са били разгледани от експертен съвет и становищата по тях ще бъдат публикувани на сайта на общината следващата седмица.

Категорично не се уважава искането от инициативен комитет от живеещи в квартал "Виница" за разрешаване на строителство в района на Ботаническата градина в града, каза Йорданов.

От проекта ще отпадне и предвижданото в началото строителство в местността "Прибой", която по думите на кмета ще остане зелена зона. Според Йорданов няма да е разрешено строителството и в трите части на Морската градина в града.

Предвидената за промишлено строителство зона между селата Тополи и Казашко, след поправките в плана, ще е за жилищно строителство, обясни кметът. Намиращият се в близост екарисаж няма да е проблем, тъй като през 2014 г. той ще бъде премахнат.

Предвиденият в плана бул. "Варна", срещу който имаше недоволство от живеещите в района на трасето му, няма алтернатива и остава, обясни Йорданов. За изграждането му обаче ще е необходимо отчуждаването на голям брой имоти.

Проектът е изпратен на колектива, който го е изработил, за нанасяне на корекциите. След това планът ще се изпрати за съгласуване в екоминистерството, а след това и в Националния експертен съвет към МРРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alexandre
преди 13 години
"Според Йорданов няма да е разрешено строителството и в трите части на Морската градина в града."Поне докато желаещият да строи не си плати рушвета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още