IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът няма доверие в мерките срещу сивия сектор

Това показват национални допитвания до мениджъри и служители, извършени в рамките на проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”

16:22 | 05.05.11 г. 1
Бизнесът няма доверие в мерките срещу сивия сектор

Всеки четвърти работодател и работник смята, че държавните институции не се противопоставят достатъчно ефективно на сивия сектор. Това показват данните от три национално представителни социологически проучвания, които ще бъдат детайлно разяснени о Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) през следващата седмица.

Всеки четвърти представител на бизнеса (по-точно 27,4% от работодателите и 25,5% от работниците) са на мнение, че овладяването на сивия сектор никога не е стояло в „дневния ред” на държавата, съобщиха от АИКБ.

Според социолозите растящата тенденция в проявленията на неформалната икономика се изразява в „мълчаливото съгласие” и неактивното противопоставяне на държавата срещу бизнеса извън правилата. Нещо повече, 39,6% от работодателите и 31,7% от работниците и служителите признават, че през годините на прехода са полагани известни усилия, но намират, че липсва цялостна политика за ограничаване на неформалната икономика у нас.

Социологическите проучвания обхващат различни категории от обществеността – сред населението като цяло, само сред работодателите и само сред наетите работници или служители.

Изследването е направено в рамките на проекта за „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, който се осъществява по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз и Европейския социален фонд.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Бизнеса да проумее че държавата е и тяхна! Ако не я лъжат за всички ще е по добре! Малко ми звучат като "крадеца вика дръжте крадеца" ...но по -полека, че да не го хванете наистина/крадеца де/:)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още