IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метрополитен с най-голяма печалба за 2010 г. от общинските дружества в София

Общата сума на положителния финансов резултат на общинските дружества за миналата година е 19,4 млн. лв.

15:14 | 11.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Метрополитен с най-голяма печалба за 2010 г. от общинските дружества в София

"Метрополитен" ЕАД е с най-висока печалба за миналата година от общинските дружества в София, съобщи за БТА председателят на комисията по стопанска политика на Столичния общински съвет Николай Стойнев. Това сочат резултатите, обобщени след балансовите комисии, които се състояха в общината през миналия месец.

Общата сума на положителния финансов резултат на общинските дружества за миналата година е 19,4 млн. лв., а четири общински дружества приключват годината с отрицателен финансов резултат.

"Метрополитен" ЕАД приключва миналата година с почти 6 млн. лв. печалба. Дружеството се занимава с експлоатацията на първия лъч на метрото, както и с управлението на строителството на новите участъци от него. Спрямо 2009 година дружество е увеличило печалбата си четири пъти.

Втори по реализирана печалба е "Център за градска мобилност" ЕООД, чиято дейност е в две направления - контрол на експлоатацията на градския транспорт и пътниците в него, както и паркирането в "синя зона". Печалбата му за миналата година е 3,3 млн. лв., като увеличението й спрямо 2009 г. е с 600 хил. лева.

"Чистота-Искър" ЕООД е с 3,1 млн. лв. печалба след облагането с данъци за миналата година. Спрямо 2009 г. има намаление на печалбата с близо 600 хил. лева. Това е главно заради отпадането на някои от дейностите на дружеството - почистването на столичните райони, но фирмата продължава да е оператор на депото в "Суходол" и на сепариращата инсталация към него.

Общинското дружеството "Пазари Възраждане" ЕАД, което стопанисва „Женския пазар“ и пазара "Димитър Петков", отчита за миналата година близо 1,7 млн. лв. печалба, която е с над 300 хил. лева повече от 2009 г.

Пети сред общинските дружества, реализирали най-висока печалба, е "Столичен електротранспорт" ЕАД, който стопанисва трамваите и тролейбусите в градския транспорт. След облагането й с данъци печалбата на дружеството е 1,2 млн. лв.

Експлоатиращото общинските автобуси в градския транспорт "Столичен автотранспорт" ЕАД приключва миналата година с 10 хиляди лева печалба, след като 2009 година е приключена с 807 хил. лева загуба.

Другите общински дружества, които се занимават със стопанисването на пазари в София, също са с положителен финансов резултат. Данните за тази година, сравнени с 2007 година, сочат, че общият им ръст на печалбата е 220%.

"Пазари Изток" са с 829 хил. лева печалба, "Пазари Север" - с 692 хил. лева печалба, "Пазари Запад" - с 464 хил. лева, а "Пазари Юг" - с 807 хил. лева. Общата печалба на всички дружества, занимаващи се с пазарите в града, за миналата година е почти 4,5 млн. лв.

Дружеството "Софийски имоти" ЕАД, което се занимава със стопанисването на общински имоти, приключва миналата година с 474 хил. лева печалба. Другото общинско дружество - "Галатея-2002" ЕАД, което управлява ученическите лагери, е с отрицателен финансов резултат в размер на 371 хил. лева, който е с 50 хил. лева по-нисък от този през 2009 г.

Общинската охранителна фирма "Егида-София" ЕАД приключва миналата година с отрицателен финансов резултат в размер на 468 хил. лева, като в сравнение с 2009 г. загубата е намалена с 240 хил. лева.

Картографското общинско дружество "ГИС-София" е с 2000 лева печалба за миналата година, "Лозана" ЕАД е приключило миналата година с нулев финансов резултат, а "Озеленяване" ЕАД - с отрицателен финансов резултат в размер на 4000 лева.

Стопанисващото общинските спортни съоръжения дружество "Спортна София-2000" ЕАД е с печалба от 69 хил. лева за миналата година.

"Топлофикация-София" ЕАД приключва 2010 година със загуба от 10 млн. лв.

"Софинвест" ЕООД завършва миналата година с печалба от 787 хил. лева. Общинското "ВиК" ЕАД приключва 2010 г. с печалба от 78 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Намалете цената на билетчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още