IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Меркел дава зелена светлина на Драги

Кандидатурата на италианеца вече беше подкрепена от Франция и Испания

20:25 | 11.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел: &bdquo;Той е близко до представите ни за култура на стабилността и солидна икономика&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: „Той е близко до представите ни за култура на стабилността и солидна икономика“. Снимка: Ройтерс

Федералното правителство би подкрепило една кандидатура на 63-годишния шеф на италианската централна банка Марио Драги за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Ройтерс.

Германският кабинет е взел решението си след съответните предварителни разговори на национално и международно ниво. Малко преди това Ангела Меркел за първи път даде сигнали, че може да подкрепи кандидатурата на Драги. „Той е близко до представите ни за култура на стабилността и солидна икономика“, заяви тя в интервю на „Die Zeit“.

Канцлерът обявява подкрепата си след свой телефонен разговор с италианския премиер Силвио Берлускони късно снощи. Дълго обсъжданият въпрос за новия президент на ЕЦБ е една от най-важните теми за европейската икономика, пише в свой анализ Ройтерс.

Според италианския икономически министър Джулио Тремонти страната му ще предложи официално Драги за наследник на Клод Трише по време на срещата на финансовите министри от еврозоната през следващата седмица. Документацията вече е била изпратена до финансовите министри от ЕС, заяви още Тремонти.

Драги вече беше подкрепен и от Франция. Испания също сигнализира своите симпатии. Драги може да стане третият президент на европейската банка след французина Трише и холандеца Вим Дуизенберг. След изненадващата оставка на доскорошния председател на Bundesbank Аксел Вебер в началото на годината Германия не успя да намери негов заместник. Въпреки това правителството не желаеше да обяви предварително своята подкрепа въпреки нарастващия международен натиск.

За да поеме ръководството на ЕЦБ, кандидатурата на Драги трябва да бъде приета от финансовите министри от ЕС и от лидерите на съюза, които ще се срещнат през следващия месец. Други имена, които се споменават като евентуални кандидати, са управителят на централната банка на Люксембург и член на управителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш, неговият финландски колега Ерки Лииканен и германецът Клаус Реглинг, който е шеф на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Италианците са големи далавераджии. Не ги подценявай! Измислили са половината неща в счетоводството и финансите още 14-15 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
finansa
преди 12 години
По-добре северняк да е... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още