IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офисът на бъдещето ще докаже, че добър бизнес може да има и далеч от центъра

Районът около Захарна фабрика има потенциал да се превърне в софийския Канари Уорф, смятат архитекти

17:19 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пл. &quot;Канада&quot;, Канари Уорф, Лондон. Снимка: sxc.hu</p>

Пл. "Канада", Канари Уорф, Лондон. Снимка: sxc.hu

Надявам се, че през следващите пет години ще видим окончателното отделяне на офисите от жилищните имоти, при което ще се обособят отделни по-малки офис региони, каза Джулиан Едуардс, управляващ директор на Tishman Management Company, по време на конференцията за имоти BalRec.

Tishman развива проекта за офис комплекса Sofia Airport Center.

Смятам, че тези новообособени локации ще станат по-добре приети от хората, които ще разберат, че може да се прави добър бизнес, без да бъдеш непременно в центъра, каза той.

Едуардс даде пример с региона Канари Уорф в Лондон, който представлява регенерирано пространство, на което някога е имало само докове. Днес те са превърнати в модерен финансов център, извън централната част на града. Той припомни, че при създаването на Канари Уорф е имало немалко съпротивление от страна на големите компании, които за заявили, че никога няма да отидат там.

Днес едни от най-големите банки и финансови компании са доволни от локацията си там, което се дължи на изключително доброто развитие на метромрежата, каза той.

„Надявам се, че и тук ще видим развитие на системата на метрото и тези локации ще станат много по-лесно достъпни“.

Запитан дали в София има подобни региони, които могат да бъдат регенерирани и превърнати в модерни бизнес зони, арх. Атанас Панов, управител на "ЛП Консулт", каза, че едни от малкото такива райони са тези до Захарна фабрика и в някои участъци около бул. „Сливница“.

Жалко, че нямаме такова наследство, от което с малко усилия биха могли да се развият райони, предлагащи удобна среда, включващи по-добри сгради дори от новопостроените, коментира той.

По мнението му като най-значими офис центрове за в бъдеще по-скоро ще се обособят районите около големите пътни артерии и бизнес парковете.

Според Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи" във Forton International, офис пазарът в столицата „е вече на една стабилна основа“ и до една две години наемните нива може да започнат да се покачват.



Той обаче каза, че през следващите 4-5 години много от офис проектите, които се отдават сега, ще бъдат все още актуални, а някои други напълно ще изчезнат от картата.

Участниците коментираха, че има голямо разграничение между пазара на офиси в столицата и този във вътрешността на страната.

„...във вътрешността на България положението е доста по-трагично и няма никакви светли хоризонти през следващите пет години“, каза относно ситуацията в сегмента Деян Кавръков, управител на консултантската компания Tides Capital. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още