IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските министри одобриха заема за Португалия от 78 млрд. евро

Финансовите министри определиха планираните бюджетни съкращения на Португалия като „амбициозни, но правдоподобни”

23:07 | 16.05.11 г. 1
Европейските министри одобриха заема за Португалия от 78 млрд. евро

Финансовите министри от Европейския съюз дадоха зелена светлина за отпускането на спасителен заем на Португалия в размер на 78 млрд. евро, съобщи Bloomberg.

Всеки от двата спасителни фонда на ЕС - Европейската програма за финансова стабилност (European Financial Stability Facility) и Европейският механизъм за финансова стабилизация (European Financial Stabilization Mechanism), ще отпусне по една трета от сумата, докато Международният валутен фонд ще осигури останалата част, посочват от ЕС в изявление след единодушен вот в Брюксел днес.

Финансовите министри определиха планираните бюджетни съкращения на Португалия като „амбициозни, но правдоподобни”. Програмата ще бъде реализирана в течение на три години.

Португалия последва Гърция и Ирландия в искането на спасителни заеми от ЕС и МВФ. Политиците се опитват да убедят инвеститорите, че 256 млрд. евро, които ще бъдат отпуснати общо на трите страни, ще бъдат достатъчни за потушаване на дълговата криза в Европа и предотвратяване на първото преструктуриране в еврозоната.

Португалският финансов министър Фернандо Тейшейра дош Сантош заяви преди срещата, че е сигурен в одобрението, защото „всички въпроси, които трябваше да изясним, бяха изяснени”. Германският финансов министър Волфганг Шойбле също изрази оптимизъм за помощта за Португалия.

Срещата беше помрачена от ареста на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан на 14 май заради обвинения в сексуално посегателство в САЩ. Съдът в Ню Йорк днес постанови Строс-Кан да остане в ареста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът на държавата Португалия е, че продължава да работи в условия на държавна финансова грешка и това е особено важна причина за беди на нейни жители.За съжаление правителството на държавата (по една или друга причина, по един или друг начин) одобрява продължаването на тази държавна финансова грешка. С това гибелно за държавата поведение (а именно португалските финансови специалисти са за запазване на непълноценен начин на държавно управление от времето на "Златните" и при новите условия с "Незлатни пари", което е причината за кризата) се развиват диспропорции и криза.Проблемът (при наличие на държавната финансова грешка) за действащия Министър-Председател на Министерски съвет на Португалия е подобен както при предходните премиери, а именно, че се съгласява с продължаване на държавна финансова грешка, поради която държавното управление е принудено да плаща милиарди допълнителни разходи и се лишава от пазарно обезпечени приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още