IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P даде негативна перспектива на италианския държавен дълг

Според рейтинговата агенция сегашните изгледи за икономически растеж в Италия са слаби

17:03 | 21.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
S&P даде негативна перспектива на италианския държавен дълг

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s даде негативна перспектива на италианските държавни облигации, цитирайки слабите изгледи за растеж и намаляването на възможностите на правителството да овладее голямата задлъжнялост на страната.

Досегашната перспектива пред рисковия профил на италианските държавни ценни книжа бе стабилна, съобщава Ройтерс.

Корекцията на перспективата увеличава възможността за понижаване на рейтинга на Италия, което може да засили опасенията, че кризата с държавните дългове ще засегне и третата по големина икономика в еврозоната.

Според рейтинговата агенция сегашните изгледи за икономически растеж в Италия са слаби, а ангажираността на правителството с реформи за подобряване на конкурентоспособността изглеждат несигурни.

Анализаторите на Standard & Poor’s посочват, че рисковете от развиване на политическа криза в Италия допълнително влошават изгледите за намаляване на общия държавен дълг.

Оценката на дългосрочните държавни ценни книжа на Италия, дадена от Standard & Poor's, е "A +", а за краткосрочните е „A1 +”. Тя е с две степени по-ниска от тази на Moody's и с една степен под тази на Fitch.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се увеличи с минималните 0,1% през първото тримесечие в сравнение с икономически ръст от 1,5% в Германия и 1% във Франция. БВП на засегнатата от дълговата криза Гърция се повиши с 0,8 на сто.

Италианското правителство коригира надолу икономическите си прогнози за 2011 г. и очаква ръст на икономиката от съответно 1,1% спрямо досегашната прогноза от 1,3 на сто.

Държавният дълг се очаква да стигне 120% от БВП през тази година преди да падне леко до 119,4% през 2012 г., съгласно прогнозите на правителството.

Отрицателната перспектива, която Standard & Poor's дава на италианския държавен дълг, означава, че има около 30% вероятност кредитният рейтинг на страната да бъде намален през следващите 24 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Финанси виж още