IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачни прогнози заради демографския срив

Икономическият и социален съвет предлага на парламента приоритетно да изработи дългосрочна национална стратегия за възпроизводство на населението в България

14:19 | 25.05.11 г. 12
Мрачни прогнози заради демографския срив

Оценката на Европейската комисия, че заради демографския срив в България допълнителните разходи за издръжка на пенсионерите ще нараснат на 4,5% от БВП, е обезпокоителна и ще доведе до допълнителен натиск върху публичните финанси на страната. Това е записано в становище на Икономическия и социален съвет (ИСС), съобщиха от пресцентъра на съвета.

В официална позиция експертите от ИСС призовават демографското развитие да се превърне в приоритетна национална цел с приемането от Народното събрание на дългосрочна стратегия за възпроизводството на населението на България.

Данните от националното преброяване през 2011 г. сочат, че страната ни се нарежда сред държавите с най-бързо намаляващи нации в рамките на Европейския съюз, сочат експертите. За четвърт век (от 1985 до 2011 г.) населението на страната се е стопило с 1 597 415 души, или със 17,9%.

Икономистите обръщат внимание и на факта, че за периода 2002- 2011 г. емиграцията е формирала около 1/3 от отрицателния прираст на населението през последното десетилетие.

Обезлюдяването на българските села и обитаването им предимно от възрастни хора най-вероятно ще изисква допълнителни публични средства за осигуряване на тяхната социална обезпеченост с необходимите публични услуги, се казва в анализа.

Като отчитат, че застаряването на населението е свързано с по-високи разходи за здравеопазване, експертите от ИСС препоръчват да се оцени как нарасналите разходи за здравеопазване и за инвалидни пенсии ще се отрази на общите бюджетни разходи.

Сериозно внимание според икономистите заслужава и информацията от Наблюдението на работната сила на НСИ за наличието на над 930 хиляди души на възраст между 15 и 64 години с основно и по-ниско образование, които през 2010 година са били извън пазара на труда.

От ИСС предлагат дългосрочната стратегия да се базира на данните от националното преброяване и да се обвърже с бъдещите управленски решения в областта на икономиката, здравеопазването, образованието и социалната сфера.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 12 години
Не трябвали проактивно обществено недоволство да бъде катализатор и да ускори процеса на нормализиране на мещата. Защо трябва да се чака 5-10-15-20 години? Не се ли чака вече 26 години. Преди се чакаше 45, а по-преди 500. Не вярвам за съжаления нещата да се нормализират чрез пасивност. Рядко има такъв късмет. Докато се търпи, ще се реже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
" Според влезлия в сила от началото на май нов Закон за енергията от ВЕИ няма ограничения при размера на промяната на преференциалните цени на тока от ВЕИ, докато при предишния имаше." Ето един пример / без да влизам в детайли, чии интереси продиктуваха промяната/ как се отстранява конкуренция! Докато се ошашавят редовите граждани на републиката ни, докато готвят документацията по реализацията на проектите си .....хоп правилата вече са други и сметките им вече не излизат:))))!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Не правителствата, а тези които стоят зад тях /Т.н БИЗНЕС/ са отговорни за състоянието на нацията! Направо цинично звучат "мерките " им за стимулиране на раждаемостта! Но ефекта е като при бумеранга и ще удари точно тях! При ясни и сравнително справедливи, добре премислени правила които да имат трайност позволяваща планиране на живота МУТРИТЕ ще отпаднат от самосебе си от икономическия живот на страната и нещата ще се нормализират. За жалост, ако процеса започне сега, ние пишещите тук ще сме пенсионери! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
detonator
преди 12 години
Какво поколение в държавата на корупцията,мутрите,чалгата и ***.Корупция по всички етажи.12% безработица!?!За какво са и на държавата още безработни?На хората които управляват население не им трябва.Хотели вили на морето,вятърни и слънчеви централи,сега като си направят и корупционния троен шлем-приказка без край
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
За да не бъда разбран погрешно ще поясня: Аз много съжалявам, че ми е ОТНЕТА възможността да имам много деца! Аз не искам от държавата помощ, а просто ясни и сравнително справедливи, добре премислени правила които да имат трайност позволяваща планиране на живота! За останалото бих си се погрижил сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 12 години
Дори и мисълта за мутрите да не е първото нещо, за което човек се сеща, когато взема решение да създава семейство с деца, първите неща със сигурност са свързани с отглеждането му - дом, "консумативи" (дрехи, храни, памперси ако щете - в Англия на майките дават помощи дори за пелени) и не на последно място - ясли, детски градини. Кои от тези неща са уредени в БГ? Бих казал нито едно от тях. Отстъпките от жилищните кредити са лихвите под формата на връщанка на данък, докато банката те товари яката, за сравнение може да се види практика в по-нормални страни. За ясли и детски градини да не говорим, пък и за училища. В няколко града е съсредоточена икономиката на България, където инфраструктурната дупка е зейнала big time. Това пак е свързано с мутрите де, но не на първо четене. Какви деца, какви пет лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 12 години
тук нещата няма да се променят защото тук е пункт за правене на пари силово и възползване от географското положение (контрабанда,далавери,наркотици и други) така 4е високо интелектния труд е слабо застъпен и за жалост мутрагените пак ще си гледат кефа защото системата не е базирана на пе4елене с интелект.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Danten
преди 12 години
Няма да се увеличи естествения прираст. Ще трябва олигархията да си внесе данъкоплатци, но ще трябва да им осигури и работа. Това са скачени съдове, но никой до сега не се е заемал с проблема. Не мисля, че "нашият" т.н. елит ще се справи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 12 години
straho мислим еднакво , дори все едно аз съм го писал, абсолютно вярно, аз не само го мисля и дори животът ми е под4инен на това становище
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Приятел, гледай само какво става като влезем в Шенген, тия мутри за който всички знаем ще седят и ще се пулят като се заизнасят на талази професионалистите от България. Тя мутрата Боко, да се свети името му, вече лансира идеята да се спират студентите (държавна поръчка) на граница, ако не работят 5 години за държавата, но ти само гледай.До сега България напускаха основно младите хора, които отиваха да учат в чужбина и след това оставаха, където са учили. Но хората, които са завършили в България до края на 90-те не имигрират толкова масово за сега. Е те точно тия специалисти над 30 години като се втурнат за 3 и 4 пъти по-големи заплати, тогава мутрите ще гледат тъпо и ще си викат "ами сега".Всяко нещо рано или късно достига реалната си цена, а мутрите/ДС/политиците имат реалната стойност на книжните пари - една кръгла 0. Рано или късно ще се успокоят на това ниво :)Успех и калций.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още