IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ромни влиза в надпреварата сред републиканците за президентските избори в САЩ

Бившият губернатор на Масачузетс води в социологическите проучвания сред поддръжниците на партията, но изостава чувствително от президента Барак Обама

10:39 | 28.05.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни ще обяви официално кампанията си за включване сред номинациите за кандидат-президентската надпревара в САЩ от Републиканската партия през следващата седмица в Ню Хемпшър, съобщи негов съветник, цитиран от Ройтерс.

Ромни, който не успя да спечели надпреварата сред републиканците за кандидат-президентската номинация през 2008 г., е очакван като най-ранната кандидатура сред асовете на републиканците, отправящ предизвикателство към президента Барак Обама за изборите през ноември 2012 г.

64-годишният бивш губернатор на Масачузетс води в много от социологическите изследвания срещу вероятните си съперници сред републиканците, но изостава чувствително от Обама, който ще се кандидатира за втори президентски мандат от Демократическата партия.

Ромни планира да стартира кампанията си на обедно барбекю в Стратъм, щата Ню Хемпшър, на 2 юни, твърди неговият съветник. Щатът ще бъде сцена на важно ранно съревнование по пътя към номинирането на кандидата на републиканците през следващата година.

При посещението си в Чикаго в четвъртък Ромни критикува икономическото управление на администрацията на Обама. „Знам, че сме само на няколко пресечки от предизборния щаб на президента Обама. Президентът е чудесен човек, но просто няма опита в частния сектор, за да бъде наясно какво да предприеме, за да може САЩ отново да създават работни места“, каза той.

Ромни лансира собствения си опит в бизнеса, но критиците му припомнят досието му на корпоративен нашественик в частна фирма за разпределяне на дялови ценни книжа през 80-те години на ХХ век. Те добавят, че постиженията му в областта на безработицата са в най-добрия случай съмнителни по времето, когато заемаше губернаторския пост.

Ромни, който е най-добре финансираният от потвърдените до момента кандидати, увеличи своите фондове за кампанията с над 10 млн. долара само за един ден през миналата седмица.

Най-слабото му място може да бъде планът за здравеопазването, чиято реализация той подпомогна в Масачузетс. Планът на щата наподобява прекроения план на Обама за здравеопазването през 2010 г., на който републиканците се противопоставиха и призоваха за отмяната му.

Проучване на Gallup, публикувано преди дни, показва, че Ромни води със 17%, като губернаторът на Аляска Сара Пейлин е съвсем близо с 15%. През тази седмица Пейлин предизвика вълна от спекулации с намеренията си за 2012 г.

Мишел Бахман, член на Конгреса от Минесота и фаворит на консервативното движение Tea Party, също обмисля да издигне своята кандидатура за президентска номинация от републиканците. Мнозина от партийните симпатизанти обаче са недоволни от настоящите претенденти.

Останалите кандидатури включват губернатора на Минесота Тим Поленти и бившият говорител на Камарата на представителите Нют Гингрич.

Ромни се захвана със спасяването на Зимните Олимпийски игри през 2002 г. в Солт Лейк Сити. Той бе издигнат като президент и изпълнителен директор на организационния комитет през 1999 г., след като репутацията на комитета бе очернена от обвинения в подкуп на високопоставени длъжностни лица, и изгледите за печалба изглеждаха илюзорни.

Ромни вкара нов управителен екип, оряза бюджетите и намери допълнително финансиране. В резултат като цяло Олимпийските игри бяха определени като успешни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още