IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

E.ON заплаши да съди Берлин заради забраната на ядрената енергия

Евентуален недостиг на енергия за германската индустрия ще има катастрофални последици, коментират представители на германския бизнес

20:38 | 01.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
E.ON заплаши да съди Берлин заради забраната на ядрената енергия

Решението на Берлин да изостави ядрената енергия до 2022 г. предизвиква реакция от страна на най-голямата компания за комунални услуги в страната и повдигна дебат за цената на прехода към други енергийни източници, съобщава Wall Street Journal.

Германската енергийна компания E.ON AG обяви във вторник, че ще потърси обезщетение за милиарди евро от германското правителство заради плановете на канцлера Ангела Меркел да закрие германските ядрени реактори. Компанията заплаши правителството със съдебен процес.

E.ON - най-голямата компания за комунални услуги в света и оператор на шест от германските ядрени реактори, обяви, че изчислява загубите от преждевременното спиране на реакторите, както и от новите данъци върху ядреното гориво.

В изявлението на компанията се посочва, че E.ON признава факта, че германците предпочитат по-бърз преход от ядрената енергия. „В същото време, нашата компания очаква милиарди евро като необходими компенсации за финансовите загуби, свързани с решението на правителството“, посочват от E.ON.

Към момента официален Берлин отказва коментар.

Друга голяма компания в сектора - RWE AG, също заяви, че обмисля завеждане на дело за обезщетения, след като Меркел обяви в понеделник, че 8 от 17-те реактора в Германия ще бъдат затворени още тази година, а останалите до края на 2022 г.

Трети германски оператор - EnBW Energie Baden-Württemberg AG, обяви във вторник, че за момента оценява ефекта от правителствената политика.

Мениджъри на големи германски компании, които не са в енергийния сектор също реагираха на правителственото решение.

„Преконфигурирането на енергийните доставки ще струва много пари и е свързано с огромни рискове“, заяви Юрген Хамбрхт, който се оттегли през май, след като 8 години заемаше поста изпълнителен директор на германския химически гигант BASF AG. „Евентуален недостиг на енергия за германската индустрия ще има катастрофални последици“, предупреждава той.

Преди спирането на седемте най-стари реактора в страната през март тази година, над 23% от електроенергията в Германия се генерираше от ядрени мощности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=776398
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не знам как ще помогне но, знам, че ЕРП-тата са едни от най-големите лешояди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
"Евентуален недостиг на енергия за германската индустрия ще има катастрофални последици, коментират представители на германския бизнес"Това е ГЕРМАНИЯ!!! Германския бизнес ако и да е могъщ ако не му харесва в ГЕРМАНИЯ да ходи в държави като БЪЛГАРИЯ!!!:)) А тук малко да ревне измисления ни "бизнес" и правителства и парламент забравят от кого всъщност им е дадена властта и защо им е дадена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mapto
преди 12 години
В резултат на тези позиции на E.ON и RWE те ще загубят може би стотици хиляди клиенти. Изненадвам се, че такива компании се опитват да спорят с клиентите си. Дори студентите знаят, че ако потребителят иска нещо, няма смисъл да го разубеждаваш и да го спъваш в целите му. Разбира се, тези компании ще загубят много от преждевременно затваряне на мощности, но как точно настройването срещу обществото и загубата на още клиенти ще помогне за решаването на този проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още