IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия влиза в ЕС на 1 юли 2013 г.

Европейската комисия предложи да бъдат затворени последните четири преговорни глави, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу

15:38 | 10.06.11 г. 1
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Хърватия преодоля още едно препятствие по пътя към членството си в ЕС, след като Европейската комисия препоръча финализиране на преговорите за присъединяване и дата за приемане – 1 юли 2013 г., предаде Ройтерс.

Европейската комисия предложи да бъдат затворени последните четири преговорни глави, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в свое изявление.

Това открива пътя за Хърватия да се присъедини към ЕС и да стане 28-ият член на 1 юли 2013 г., посочи той.

Днес е исторически ден за Хърватия и за ЕС, заяви още Барозу. Той подчерта, че влизането на Хърватия в ЕС е сигнал за останалите страни от региона. Надявам се, че успехът на Хърватия ще бъде вдъхновение за останалите страни да продължават с реформите, посочи председателят на ЕК.

Страната с 4,4 млн. души население все още предстои да убеди 27-те страни от ЕС, че е готова за присъединяване и особено че полага достатъчно усилия в борбата с корупцията.

Хърватия ще бъде втората страна от Западните Балкани, която ще влезе в ЕС, след Словения, която стана член на ЕС през 2004 г.

До края на годината се очаква да бъде подписан договорът за присъединяване на Хърватия към ЕС. Следва процесът на ратификация от страните членки, който се очаква да продължи до 30 юни 2013 г., така че на 1 юли 2013 г. страната да може да се влезе в ЕС.

„Преди това обаче ни чакат избори и референдум и вярвам, че на въпроса: „Дали Хърватия и политически е част от Европа, както отдавна знаем, че исторически и географски тя е част от нея“ хърватските граждани ще отговорят положително“, обясни Весна Пусич, която води предприсъединителните преговори от хърватска страна.

Още новини за Източна Европа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bigpetka
преди 12 години
къде ли ще отиде борсата им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още