IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва мащабна програма за ремонт на пътищата в страната

Ще бъдат рехабилитирани 3100 км от националната пътна мрежа, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев

12:56 | 13.06.11 г. 14
Започва мащабна програма за ремонт на пътищата в страната

„Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира мащабна програма за ремонт на пътната мрежа“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод програмата, предприета за подобряване на пътната инфраструктура в страната. „Става дума за 76 проекта за рехабилитация на 3 100 километра от националната пътна мрежа, които се изпълняват в момента", уточни той.

„България не е само магистрали“, каза Плевнелиев. „Състоянието на първи, втори и трети клас пътища драматично се влошава, като има отсечки, които не са ремонтирани от години“, допълни той.

За пример министърът даде отсечката Батак – Доспат, която не е ремонтирана от 1971 г., а последното асфалтиране на отсечката от Плевен до Ловеч е било през 1985 г.

Според данните, които Плевнелиев изнесе, около 35% от трасетата по националната мрежа са в лошо състояние, 25% са определени като средно поддържани и 42 % са в добро състояние.

„През 2007 г. са били ремонтирани 780 км, през 2008 г. – 770 км, през 2009 г. – 555 км, през 2010 г. – 500 км, а през тази година – 3100 км. Това е шест пъти повече“, похвали се министърът. 

„Има скокообразно увеличение на инвестициите за ремонт и рехабилитация на пътищата от първи, втори и трети клас“, каза още Плевнелиев. По думите му досега са отпускани „обидно ниски суми“ за ремонт на пътищата, на фона на тежкото състояние, в което се намира пътната мрежа.

През 2001 г. за ремонт на пътища са изплатени 171 млн. лв., през 2002 г. – 102 млн. лв., през 2003 и 2004 г. са дадени съответно – 64 млн. и 55 млн. лв., 79 млн. лв. са похарчени през 2007 г. Докато през миналата година са отпуснати 200 млн. лв., за тази година са заложени 550 млн. лв., които са планирани за 76-те проекта, които са в ход.

„Тази година пътната агенция би трябвало да похарчи за пътищата на България 1,1 млрд. лв., ”, обясни още министър Плевнелиев. „В момента ремонтираме шест пъти повече пътища, отколкото през полседните 8-9 г“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
bigiadri
преди 12 години
Да бяха по-малко километрите ,да повярвам! Кой знае какво не се е променило от миналата година! Повече от явно е ,че преувеличават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
Venislav
преди 12 години
Ами нищо няма да ремонтират, само партнеки.http://chara.blog.bg/politika/2011/03/25/magistralite-mega-lyjata-na-gerb.716159
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 12 години
Лошо няма нека да ремонтират.Само да е качествено, а не като ремонта на бул. България с София. След него колата ми подскача 2-пъти повече от преди. Да бяха заравнили кръпките поне.След качествен ремонт един път не трябва да се пипа поне 10-15 години, а ние ремонтираме едни и същи отсечки на всеки 2-3.За предишните коментари - дайте по статията ,а не за политически глупости. Ясно е, че свестни няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Venislav
преди 12 години
kebapcheНа това дередже сме, защото такива като теб сигурно управляват "усвояването" на парите от ЕС :Д:Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
karabache
преди 12 години
до номер 8.Кавал с кавал ,аз съм живял на село,там съм израсъл всичко умея и съм бачкал като куче,живея в града,всичко мога да правя ,а такива като теб трябва да ви карат на кариерата да трошите камъни ,че да се научите на работа ,а не да раздавате акъл на ония които не ви го искат ,защото нямате.Висшист съм и съм държавен служител калпак такъв сополив.А може би и в казарма не си ходил ,нищо чудно.От такива като теб сме на това дередже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
karabache
преди 12 години
До номер 3 - номер 6Хайваните са си хайвани-това е.А бе кавали-парите не са от Дянков щото бюджета е строго разпределен за тая година .Като не знаете не яжте *** като главата си.Парите са по оперативни програми и са отпуснати от ЕС,същите дето бяха спрени на оня *** Станишев и тройната коалиция.И за магистралите и за републиканската пътна мрежа.ЕС спря милиардите на комунистическото ви правителство за което лобирате ,явно сте платени от тях-защото Станишев и крадливата му орда вместо да ги усвояват по предназначение, вдигаха пенсии и заплати за да печелят изборите,да ама запада казва *** си майката,ние ви ги даваме за магистрали а не да правите популизъм ,да крадете и да заблуждавате бабичките ,че правите социална политика и сте много загрижени за тях.Ние даваме пари да си оправите инфраструктурата ,а не да си трошим камионите и колите когато минаваме през *** ви комунистическа държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
DAN_
преди 12 години
На теб ти трябва да живееш на село, в което да има една къща и един човек (сомо ти). Тогава всички в селото ще мислят като теб и всички ще пасат патките(в прекия и преносен смисъл) и т.н. Хойде оставай със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
DAN_
преди 12 години
Плевнелиев се очертава като един от най успешните министри в този кабинет, но зад това (да си успешен министър) стои благоволението на министерството на финансите (разбирай министъра ме). Нали никой не се съмнява, че ако приоритет на мин.на финансите беше примерно изграждане на някой енергийни мощности (например Белене), то тогава най успешен министър в това правителство щеше да е Трайков, макар че и без това той си е успешен министър. В подкрепа на 3, ами и аз пътувам много и не съм срешал да се ремонтират първокласни пътища...Може да не съм ги видял - знае ли човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
karabache
преди 12 години
До Норт- Абе ейййй хапльоооо,ремонт на път се прави точно от сега -до Хапльооо-Човека ти казва ,че ще се направят и при всички случаи ще ги почнат сега щото е вече време ,а и сега е времето а,не през зимата или през пролетта когато вали непрекъснато.Кой от където дойде яде *** без да е наясно с някои неща.Първо си очернете ***,после го завъртете и тогава станете калайджии,а то *** и пульо не знае как да хаване мотика,нито брадва,нито сърп е държало някога,нито лопата,нито вила,нито коса,нито е впрягало кон,нито е трупало бали слама на полето,нито тютюн е брало,нито лозе е рязало и вързвало,нито е пръскало с препарати,самолет не е карало,*** не е гледало,нито крави и овце,ама нищичко ,обаче много чело и много знае та акъли раздава в тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
karabache
преди 12 години
Така е -браво на Плевнелиев,а ти простий народе гласувай пак за Станишев и Доган,гласувай и за тримата с царя.Те бяха хубави за червените заблудени бабички и *** понеже вместо да влагат в инфраструктура ,само крадяха и даваха за пенсии и заплатки уж ,че вдигат благосъстоянието на хората,а всъщност мажеха за да са на власт.В резултат караме по пътища като след война.И сега мазниците *** комунисти ,пак заблуждават българина с популистки изказвания,че народа обеднявал,че правителството се провалило.Народа е ограбен точно от тях и затова е беден ,особено сега когато е криза.Комуст ли е знае само да лъже и да краде,да вдига лозунги и да вика давайте другари да дадем ,че да има после какво да ви вземем,демек да крадем.Предпочитам Бойко 100 пъти пред тройните хайдуци които си точат зъбите пак да крадат.Сега на предна линия пробутват нови гладни неналапали се муцуни-Мая Манолова,Миков,пъпчивия им говорител Найден ли беше Найденов ли,Куррррнелия Нинова има още един нагъл- е не един де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още