IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Acer: Хакери откраднаха данни на 40 хил. потребители

Достъпът е станал чрез FTP-данни за достъп, които Acer е публикувал във форума си за потребителска поддръжка

09:32 | 14.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Acer е поредната компания, която стана жертва на хакерите. <em>Снимка: компанията</em></p>

Acer е поредната компания, която стана жертва на хакерите. Снимка: компанията

И тайванският производител на компютри Acer стана жертва на хакерска атака, при която са откраднати данни на потребители на нейното поделение Packard Bell в Европа, пише в изявление на компанията, цитирано от IDG News Service.

Според компанията пробивът в сигурността е бил „ограничен" до имена, адреси, телефонни номера и електронни пощи на потребителите, както и серийните номера на купените от тях системи. Не са били откраднати данни за кредитни карти. Acer не дава друга информация за атаката, като твърди, че разследването продължава.

Според информация на The Hacker News в големия 13 мегабайта ZIP-файл в екселски таблици се намират данни като имена, адреси на електронна поща и телефонни номера, както и серийните номера на техниката. „Виновници“ за изтичането на информацията са членовете на хакерската група Pakistan Cyber Army, които са заявили, че са копирали данните и че искат да ги публикуват.

Достъпът е станал чрез FTP-данни за достъп, които Acer е публикувал във форума си за потребителска поддръжка, за да може партньорите на компанията да изтеглят софтуерна актуализация от FTP-сървъра. 

Дали правата за достъп са били конфигурирани погрешно или форумът не е бил достъпен за всички потребители, засега остава неясно. Не се знае и актуалността на данните и целта на публикуването им в сървъра на Acer. Междувременно компанията вече затвори въпросния FTP-сървър.

The Hacker News публикува снимки от екраните на личните данни и част от изходния код, който е бил откраднат при пробива в сигурността. Твърди се още, че Pakistan Cyber Army ще пусне прессъобщение с подробности за своите мотиви. Досега обаче няма нова информация от хакерската група.

Това може би е същата група, която хакна сайта на индийското централно разузнавателно управление през декември 2010 г. Хакерите се бяха нарекли Pakistani Cyber Army и бяха оставили съобщение, че пробивът е отмъщение за подобни индийски атаки спрямо пакистански сайтове.

Този инцидент е поредният от цяла серия хакерски атаки на високо ниво. Преди дни стана ясно и че е пострадал сървър на Международния валутен фонд, а през април мрежата на Sony Playstation беше блокирана, след като хакери задигнаха около100 милиона профила. През май американската фирма за отбрана Lockheed Martin също обяви, че е подложена на силна кибератака. В САЩ атака срещу банката Citigroup разбуни силно духовете, като според Ройтерс повечето водещи американски трезори най-вероятно ще бъдат принудени да въведат по-строги мерки за сигурност на потребителите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Абе нещо много такива съобщения за хакерски пробиви взеха да се пускат по медиите напоследък. Даже и по масовите. Нещо се мъти и готви май. Вероятно ще използват тези пробиви като оправдание за въвеждане на някакви нови ограничения в интернет. Иначе няма нужда да се дава толкова гласност на тия неща. Поне досега не е правено. Накратко - някой е замислил нещо и то не задължително добро (каквото и да значи това).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още