IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията със скрап може да се извършва по безкасов път

МВР и екоминистерството започнаха спецакция срещу кражбите на метали ден преди протеста на фирмите, изкупуващи метални отпадъци

10:48 | 22.06.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Reuters</p>

Снимка: Reuters

Плащанията в пунктовете за търговия с черни и цветни метали да се извършват по безкасов път е едно от двете основни предложения за промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), заяви пред БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Другата предлагана промяна е до две години да се въведе забрана металите да се продават от физически лица.

В момента върви междуведомствено съгласуване на проекта за промени, очаква се следващата седмица той да бъде разгледан от Министерския съвет, допълни Манева.

Екоминистерството обяви новите мерки срещу незаконната преработка на отпадъците ден преди протестите на бранша срещу новите регулации, наложени в търговията.

Днес представители на фирмите за преработка на скрап ще протестират пред парламента срещу гласуваните през март промени в Закона за управление на отпадъците.

Основната цел на тези изменения беше да се намалеят кражбите на части от стратегическата инфраструктура – жп релси, кабели, улични шахти и др.

Ден преди протеста в страната започна масирана съвместна акция на МВР и регионалните инспекции по околната среда и водите, припомниха от екоминистерството. Целта е да се осъществи превантивен контрол срещу продължаващите кражби на части от електропреносната система и далекосъобщителната мрежа, както и на съоръжения от БДЖ.

Към момента действащите площадки за черни и цветни метали в страната са около 2 400. Проверени са общо 368 обекта, задържани са шестима души за нерегламентирана търговска дейност и кражби. Операцията продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Васил Илиев
преди 12 години
Eй не се наядоха тия фирмички, сега и те ще протестират, ще протестират че да си продължи старата песен на нов глас, пък колите на хорта нека си хлопат у отворените шахти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Zeifod
преди 12 години
Живея близо до една от тези фалшиви площадки, където ти, Lazy, искаш да си дадеш старата печка и т.н.! Там, от едни и същи външно "интелигентни" лица, се носят непрекъснато - от твоята печка до печките, релсите, жиците, под всякаква форма..., и какво ли още не, на всички нас, българите! Едни и същи. С едни и същи каруци или коли... На това веднъж за винаги трябва да се сложи край - да се регламентира. И за слепия е видно, че без подобен закон ще продължат кражбите от Нашите домове! Колко още железопътни релси, жици, дограми и огради ще се разрушат? Жалко за бедните хора, които са наети от фирмите от сенчестия бизнес да работят за тях и да протестират за сивата икономика пред парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Copacabana
преди 12 години
Евала за това ограничение! Единствено по този начин ще се ограничи незаконната търговия със скраб и ще се намалят наполовина нелегалните фирми. Бай *** и мутрите да се ориентират към друг бизнес. Този вече нема да е печеливш за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
polina
преди 12 години
Много ми е интересно как ще се развие ситуацията след протеста... и по-точно да си го кажем направо защо когато обикновения човек протестира и то когато има за какво, никой не го чува, но когато сенчестия бизнес се наддигне законите ще се наковат, допълнят или отменят, сиреч какво му е на закона след като има за цел да намали малко кражбите в тая държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Svetulka
преди 12 години
Браво, аз съм твърдо ЗА. Само така ще избегнем кражбите на жици, кабели, релци, шахти и др. от наглите роми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
aglar
преди 12 години
Все си мислех, че от мазния Серго и Тройната коалиция по-голямо бедствие за бизнеса няма, ама тия направо са катаклизъм - абсолютни крадци на бизнес, облечени във власт!!! Пълно безумие, кретения, арогантност и явни лобистки интереси!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Lazy
преди 12 години
забрана металите да се продават от физически лица:O Старата печка значи ще я караме в общината и ще и я даваме като дарение. Също и старите коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
mnz
преди 12 години
Интересно, акция на МВР заедно с МОСВ, точно ден преди протеста ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още