IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните оператори няма да подновяват автоматично договорите на клиентите си

Таванът за продължителност на споразумения между граждани и оператори остава твърде висок - две години, според приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения

16:35 | 23.06.11 г. 1
Мобилните оператори няма да подновяват автоматично договорите на клиентите си

Мобилните оператори няма да могат автоматично да подновяват срочните договори на клиентите си. Това стана при приемането на първо четене на промените в Закона за електронните съобщения, внесени от Министерския съвет.

Депутатите реших, че срочният договор може да бъде подновен само при изричното съгласие на абоната относно условията му, а когато липсва такова съгласие след изтичане на срока, той се преобразува в безсрочен при същите условия. В този случай абонатът има право да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойки за това.

Максималната продължителност на срочния договор да не надвишава 24 месеца, предвиждат още промените. Предвидено е индивидуалният договор да влиза в сила в седемдневен срок след сключването му, освен ако абонатът изрично не е заявил желание за незабавното му влизане в сила.

Въведено е и изискване процедурата по преносимостта на номерата да се осъществява във възможно най-кратък срок, като преминаването от един към друг оператор трябва да става най-много за 8 часа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Крайно време беше държавата да защити гражданите си от тези акули, които ги купуваха от години. Сега е време да се обърне внимание на картелните споразумения за цените при разговорите при мобилните операторите. Или пак ще чакаме ЕК да ни обърне внимание, че ПАК сме последни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още