IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарите в трите топ финансови центъра се възстановяват с различна скорост

Хонконг се отърси от кризата по-бързо и успешно от Лондон и Ню Йорк

11:22 | 30.06.11 г.
<p>
	Наемите на офиси в Хонконг се повишават бързо. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Наемите на офиси в Хонконг се повишават бързо. Снимка: sxc.hu

Офис пазарите в трите водещи финансови центъра в света – Хонконг, Лондон и Ню Йорк, се възстановяват с различна скорост от глобалната финансова криза, сочи нов доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE). 

В документа се описва как икономиката на Хонконг се възстанови бързо от кризата, отразявайки гъвкавостта на Китай, като ръстът на финансовия сектор там от 2009 г. насам изпреварва значително двата западни града. 

Докладът е в разрез с традиционното виждане, че пазарите на имоти в глобалните финансови центрове се развиват еднакво и подчертава важността на местната икономическа динамика и пазарна структура като двигатели на пазара на имоти.

Благодарение на бързо възстановяване на търсенето на офис площи, пазарът в Хонконг отбеляза рязко понижение на нивата на незаетост през 2010 г., докато наемите на първокласни офиси се покачиха с близо 40% към края на първото тримесечие на 2011 г.

Високото инвестиционно търсене, подкрепено от приток на капитали от Китай, понижи нивото на доходност от офис площи и повиши силно капиталовите стойности – индекс на компанията за капиталовата стойност на първокласните офис сгради в Хонконг се повиши с 150% за две години до първото тримесечие на 2011 г., задминавайки предкризисния си пик с 35%.

В Ню Йорк влиянието на финансовата криза върху офис търсенето доведе до по-слабо пазарно възстановяване. Пазарът в Манхатън отбеляза бавно понижение на дела на празните площи през 2010 г., а значителен ръст на наемите на първокласни офиси беше регистриран едва през първото тримесечие на 2011 г.     

Инвестиционният пазар на офиси в Ню Йорк, който е силно зависим от дългово финансиране, остана замразен в голямата си част през 2009 г., но бързо се размрази през 2010 г. благодарение на подобрението на кредитната наличност и подновеното издаване на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти.

Централен Лондон записа относително ранно възстановяване на наемната активност и наемите на първокласни офиси, но въпреки това инерцията отслабна с навлизането в 2011 г. Както и в Ню Йорк, първоначалният подем в търсенето се дължеше в голяма степен на новите изисквания на наемателите след кризата и търсенето на по-ниски наеми и щедри бонуси. 

В доклада се посочва и важен фактор, който подкрепя възстановяването на наемните пазари и в трите града – отсъствието на голям обем нови строителни проекти след кризата. И трите пазара са изправени пред недостиг при новото офис предлагане през следващите две години, което се очаква да доведе до повишение на наемите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още