IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Мърдок падат - преносно и буквално

Скандалът с подслушването на вече закрития вестник News of the World ще излезе прескъпо на Рупърт Мърдок, а борсите реагираха с бурна продажба на акциите на News Corp и BskyB

18:18 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мърдок чете последния брой на News of the World. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мърдок чете последния брой на News of the World. Снимка: Ройтерс

Кой казва, че неетичното поведение не интересува финансовите пазари? Скандалът с подслушването, който се разрази около таблоида News of the World на медийния концерн News Corp, собственост на медийния гуру Рупърт Мърдок, доведе и пазарите до бурно поведение. През миналата седмица акциите на News Corp загубиха 7% от стойността си, пише швейцарското финансово издание Cash. Още по-зле е положението с акциите на BskyB, които също спаднаха със 7%, но само в понеделник. 

Така, само в рамките на четири дни, медийната империя на австралийския милиардер Мърдок загуби над 7 млрд. долара от пазарната си капитализация заради опасенията на инвеститорите относно бъдещето на корпорацията.

Акциите на News Corp на борсата в Австралия се търгуват на ниво от 15 австралийски долара за брой, като само днес поевтиняха с 4,6%. По време на вчерашната им търговия на Nasdaq пък стойността им беше 15,48 щатски долара, което е най-ниската им стойност от април 2009 г. насам.

Този спад намали капитализацията на News Corp. с 15% до 41,2 млрд. долара. 

До този момент инвеститорите следваха плътно победния марш на Мърдок. Само за миналата година акциите на  News Corp скочиха с над 22%, докато през миналата седмица скандалът с подслушването не беше разкрит с всичките си подробности. И BskyB започна да се движи нагоре от най-долната си точка през пролетта на 2009 г., а курсът скочи с над 150% благодарение на постоянните придобивания. 

Междувременно растящият скандал с хакерското проникване заплашва да унищожи цялата медийна империя на Мърдок след съобщенията, че Гордън Браун е бил мишена на подслушванията по времето, в което е бил финансов министър, а след това и премиер, пише Washington Post. 

Според последните информации репортери, които са работили за Sunday Times и Sun, са се опитвали да проникнат в гласовата поща на Браун и да получат информация за банковата му сметка и медицинското досие на болния му син. Незаконните опити за проникване в телефона на Браун са били извършени от лице, което е имало за задача да получи достъп до сметката на политика от Abbey National Bank през 2000 г., пише пък Independent.

Според касета, която е получена анонимно в BBC, друг човек - Бари Биърдал, се опитал през 2000 г. да измами адвокатите на Браун от кантората Allen & Overy, за да му предоставят данни за сумата, която е платил за апартамент в Уестминстър, собственост на една от компаниите на британския медиен магнат Робърт Максуел, известен с левите си идеи.

News Corp., който е най-големият новинарски конгломерат в света, вече държи 39% oт акциите на BSkyB и направи оферта за 14 млрд. долара за придобиване на останалите дялове. Британският вицепремиер Ник Клег обаче настоятелно призова Мърдок да преразгледа офертата си за придобиване на BSkyB заради изблика на недоволство след скандала с таблоида и по този начин увеличи натиска върху австралиеца, който вчера пристигна в Лондон в опит да овладее скандала.

Лидерът на опозицията Ед Милибънд също увеличи натиска върху премиера Дейвъд Камерън с искане за стопиране на сделката за 14 млрд. долара. Той заплаши и с искане за гласуване в парламента. Коалиционните партньори на Камерън - либералдемократите, вече обявиха, че ще гласуват заедно с лейбъристите срещу сделката.

BSkyB е много повече от поредно придобиване за Мърдок. Неотдавна той обяви сделката за ключова, за да направи от концерна си ключов играч на медийния пазар и да устои на новите медийни концерни Google и Apple. Напълно консолидирана, BSkyB би могла да увеличи приходите на News Corp с 25%, а печалбата - с 30%.

В момента медийната империя на Мърдок притежава вестниците The Wall Street Journal, The Times, The Sun, The New York Post, а също и 20th Century Fox, телевизионния канал Fox News и операторите Sky Deutschland, Sky Italia, Foxtel. Корпорацията е собственост и на рекламната агенция News Outdoor, информационната агенция Dow Jones, радиостанциите Best FM, Ultra, руското "Наше радио". Наскоро компанията продаде на загуба социалната мрежа MySpace.

Според пазарни анализатори скандалът с подслушването ще подкопае властта на Мърдок в собствената му компания. Някои източници дори твърдят, че ръководството на News Corp. обсъжда продажбата на дъщерната News International, към която принадлежат издания като Times, Sunday Times и Sun.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още