IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поиска 200 млн. евро от Siemens

Скандалът с подкупите почти отмина, но заради бюджетната криза в южната съседка отново стана актуален – гръцкото правителство прати покана за плащане

22:20 | 20.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Siemens</em></p>

Снимка: Siemens

Изпадналата в тежка финансова криза Гърция поиска изплащането на тлъст чек от германската компания Siemens, пише в свой материал германският икономически ежедневник Handelsblatt.

По информация на вестника в следващите няколко дни правителството в Атина ще изпрати до Siemens покана за изплащане на глоба заради скандала на стойност до 200 млн. евро. Германската компания обаче не е съгласна с гръцкия иск и е подала жалба за това в мюнхенски съд, от който очаква да постанови, че няма причини за подобно гръцко искане. В крайна сметка, въпреки дългото разследване, нямаше никакви годни доказателства за корупционни плащания в Гърция.

Още в началото на годината, след като 11-месечното парламентарно разследване, показало, че действията на германската компания са донесли загуби за гръцките данъкоплатци в размер на 2 млрд. евро, приключи, стана ясно, че правителството възнамерява да заведе дело срещу Siemens.

“Гърция ще търси компенсации за щетите, които е понесла от корупционните практики, които са били използвани от вашата компания в миналото”, се посочва в писмо на гръцкия държавен министър Харис Пампукис до гръцкия клон на Siemens. 

През последните няколко месеца между компанията и Федералната република течаха интензивни разговори.

Разследванията по аферата за корупция в германския концерн се водят още от 2006 г. Засечени са съмнителни плащания в размер на над 1 млрд. евро, по-голямата част от които нелегално са били прехвърлени в чужбина и са били използвани за подкупи. Разкритията сочат, че става дума за най-големия до момента скандал с корупция в германската фирмена история.

Сред замесените страни е и Гърция заради доставката на системите C4I, които са й продадени от германската фирма в сътрудничество с американската SAIC за нуждите на Олимпийските игри през 2004 г. Разследването показа, че високопоставени служители в гръцкия клон на Siemens са раздавали пари, за да получат подкрепата на политици. Според информацията най-големи подкупи са се плащали преди откриването на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. с цел получаване на гаранции, че компанията ще спечели поръчка за осигуряване сигурността на спортното събитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Със същите мотиви (корупционни практики) България трябва да наложи по 200 млн евро на: Лукойл, Булбанк, Сосиете Женерал, ОББ, Солвей, Е-ОН, ЕВН, ЧЕЗ, Вива Венчърс, Италочименти, Холсим, Титан цимент, Глобул, Аустрия Телеком и т.н., и т.н., всички видни "приватизатори" от прехода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още