IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици еколози поискаха оставката на Караджова заради казуса „Юлен“

Над олигарсите в България е опънат политически чадър, твърдят протестиращите екозащитници

19:04 | 21.07.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Стотици еколози поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова заради нарушенията, които концесионерът на ски-зона „Банско“ „Юлен“ АД е причинил.

Най-голямото нарушение е фактът, че концесионерът е надвишил с почти половина разрешената за застрояване площ.

Както преди около месец самата Караджова призна, „Юлен“ АД е застроила с 650 дка повече от дадените й с концесионния договор 995 дка.

Освен това много от съоръженията са построени без задължителните строителни разрешителни. Извън обхвата на концесията са например ски писти "Шилигарника 2" и "Стражите", както и 4-седалковият лифт "Железен мост – Платото", твърдят природозащитниците.

Заради нарушенията през 2009 г. Европейската комисия започна разследване срещу България за това, че страната е позволила част от защитената зона „Натура“ да бъде разрушена.

Днес протестиращите еколози излязоха на организирано шествие, което спря пред сградата на представителството на ЕК, храм-паметника „Александър Невски“, парламента и приключи пред сградата на БНТ.

Участниците в протеста бяха опънали разноцветни чадъри, които символизират политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско и Национален парк Пирин, допуснати както от настоящото правителство, така и от предишните три. 

„Крайно време е да покажем, че България е демократична държава, член на Европейския съюз, а не частно имение на някои олигарси. Затова е крайно време да счупим този политически чадър“, каза пред Investor.bg Андрей Ковачев от партия „Зелените“ - една от организаторите на протеста. Според Ковачев по темата за застрояването може да бъде проведен референдум, за да се произнесе целият народ, а не само гражданите на Банско, дали вече изградените съоръжения да бъдат разрушени и земята да се рекултивира, или да бъдат оставени.

По думите му еколозите нямат какво повече да направят, за да принудят властта да чуе исканията им, освен да продължават с протестите. 

„Нона в бетона“, „Законът е за мен, а Пирин  - за „Юлен“, „МОСВ АД Цеко Минев брани, на закона се закани“ бе изписано само върху част от плакатите на протестиращите.

Те се заканиха, че ще продължат да изпращат писма до ЕК и Европейския парламент, и да протестират, докато не бъдат изпълнени исканията им – прекратяване на концесията на „Юлен“ АД, събаряне на незаконните съоръжения и облагородяване на опустошените гори за сметка на нарушителя. 

По повод идеята на министър Караджова дасе  узакони близо половината от ски зона Банско, която излиза извън концесията на "Юлен" АД в националния парк, природозащитниците са подготвили сигнал до ЕК и  ЮНЕСКО. Те припомнят , че освен национален парк, Пирин е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО. 

"Тъй като е част от "Натура", Пирин ще бъде пазен и от ЕК, но това ще стане с цената на глобите, които ще плащат всички български данъкоплатци", разказа пред Investor.bg един от протестиращите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
todor6104
преди 12 години
Еко организациите като "коалиция Да остане природа", WWF-България и т.н. са създадени за да усвояват държавни субсидии и не им пука за природата. Организират демонстрации, уж свалят министри а когато опре до баницата са първи дружки и над тяхната дейност се опъва административен чадър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
dmtk
преди 12 години
Ще спрете ли да ги наричате "еколози" .Всеки който защитава природата автоматично става "ЕКОЛОГ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
useless
преди 12 години
Еколозите може да са рекетьори, ама аз не съм. Пък и аз бях там, и аз изразих своето несъгласие с беззаконието и с апатията на институциите.И не мога да проумея защо все се набляга на думата "еколози". Еколозите, та еколозите. Не останаха ли поне малко обикновени граждани, които да милеят за природата ни и да имат някаква обществена позиция????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
todor6104
преди 12 години
Под лифта съм виждал сърни, но от говорителите на Беглика фест бягат дори и мишките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
todor6104
преди 12 години
Еколозите са си чисти рекетьори. Протестират когато им е изгодно. В чашата на язовир Голям Беглик в Защитена местност Чатъма ремонтират и експлоатират бунгала без да имат необходимите строителни разрешения. На територията на Защитена местност Батлъбоаз организират панаир с участието на над 3000 човека и денонощна силна музика, но нали падат парички , майната и на природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още