IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейс не спести на близо 4 хил. акционери усилията по получаване на разписка*

Новите акции на Трейс Груп няма да бъдат разпратени по посредниците автоматично, а ще отидат в Централен депозитар

13:30 | 26.07.11 г. 14
Трейс не спести на близо 4 хил. акционери усилията по получаване на разписка*

Новите акции на Трейс Груп Холд АД няма да бъдат разпратени по посредниците автоматично, а ще бъдат разпределени по лични сметки на акционерите в Централен депозитар, става ясно от съобщение на публичното дружество, публикувано чрез БФБ-София.

Акционерите ще получават депозитарните си разписки в офисите на Кампан АД и ще преценяват откъде искат да търгуват с тях, като ги прехвърлят към клиентски подсметки в съответния посредник.

Също така акционерите може да ги оставят в личните си сметки в Централен депозитар.

Освен избраният от Трейс груп холд АД подход за издаване на новите акции има и друг. При него акциите можеше да бъдат захранени по клиентски подсметки към инвестиционните посредници, където се намират старите акции на дружеството. Така биха се спестили усилия на акционерите.

Това е широко използваната практика при издаване на нови акции в резултат на дивидент в акции или на намаление на номинала на старите акции.

Така биха се спестили усилия и средства на Трейс, тъй като след IPO-то дружеството имаше над 4 000 акционера, а и в момента вероятно са няколко хиляди. Издаването на толкова много разписки и изпращането им по офиси и до акционерите може да е ангажиращо усилие.

За акционерите извън София и Варна, където има офиси на ИП Капман АД, ще бъде трудно да получат разписките си. Дори за акционерите в София това ще ангажира до няколко часа от личното им време.

Акционерите могат да платят лично за издаването на разписка, което ще им струва около 10-20 лв. и вероятно живеещите далеч от София и Варна ще предпочетат този вариант.

Разбира се, за акционерите, чиито книжа не са по клиентски подсметки към инвестиционните посредници, пак щеше да се прибегне до лична сметка в Централен депозитар, но тези акционери са малко и също така не са активно търгуващи, защото за да бъде търгувана дадена акция, тя трябва да е в подсметка в посредник.

Тези акционери са малко защото Трейс груп холдинг АД стана публично дружество след IPO, тоест всичките му акционери записали при IPO-то са били към посредник, както и всички, придобили акциите впоследствие на БФБ-София са били към посредник. Също така, акциите на купувалите кна Трейс на БФБ-София са задължително купувани през клиентска подсметка към посредник.

Вчера, 25 юли 2011 г., беше последният ден за търговия с акции на Трейс груп холд АД с право на дивидент от 10 нови акции за всяка стара. Право на нови акции ще имат акционерите към 27 юли 2011 г., тъй като поради двата дни за прехвърляне на собствеността, купувалите вчера ще са собственици утре.

*Раздаването на депозитарните разписки ще започне след вписването на емисията в регистъра на КФН, съобщиха от Трейс груп холд АД.

За последните 12 месеца акциите на Трейс груп холд АД поскъпват със 120% до 8,20 лв. за акция и 197 млн. лв. пазарна капитализация.

*Уточнено в 15:20 ч., че раздаването на разписките ще започне, след вписването на новите акции в регистъра на КФН.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
g5kov
преди 12 години
След като е крещяща липсата на кадърност и умения в инвестиционни посредници, то оказва се същото важи и за КФН, която позволява подобни безумия. Това в не по-малка сила важи и за самите Трейс, които са избрали подобен "висококвалифициан" инвестиционен посредник. Накрая обаче всичко рефлектира в акционерите на дружеството и те са прецаканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
Трейс доказа, че е треторазрядна борсова компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bloom
преди 12 години
Представяте ли си да трябва да ходите до Лондон за да си получите акциите след сплит?! Това никъде го няма. Очевидно трябва с нормативен акт емитентите и ЦД да бъдат задължени да издават новите акции в съществуващите сметки на акционерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
black_trader
преди 12 години
***....ска работа.Без извинение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още