IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнеха лицензите на "Лукойл Нефтохим" за данъчни складове*

От Агенция „Митници“ са връчили решението на дружеството на 26 юли, като то влиза в сила от тази дата

09:15 | 27.07.11 г. 25
Отнеха лицензите на "Лукойл Нефтохим" за данъчни складове*

Прекратява се действието на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим-Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това съобщиха от Агенция "Митници", пише БТА.

Решението е връчено на дружеството на 26 юли и влиза в сила от тази дата.

Преди две седмици директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов съобщи, че петролната рафинерия може да остане без лиценз, защото не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара.

В края на миналата седмица от "Лукойл-Нефтохим" съобщиха, че до 15 септември тази година ще приключи половината от оставащата работа по монтирането на измервателните уреди, а до края на годината ще бъдат поставени останалите технически съоръжения, необходими за отчитане на оборотите.

„Това (отнемането на лицензите) означава, че складовете на „Лукойл Нефтохим“ не могат да приемат и да изваждат продукция, тъй като не отговарят на Закона за акцизите и Наредба № 3“, каза Ваньо Танов през БНТ.

„Законът им позволява това, което се намира вътре в завода, да бъде преработено, за да се стигне до готов продукт. След преработката обаче нямат право на по-нататъшна дейност“, каза още Танов.

На въпрос какви срокове са поставени на рафинерията да монтира измервателните уреди шефът на Агенция „Митници “ отговори, че по закон той няма право да им дава срок. Танов допълни, че когато от рафинерията са готови с монтирането на уредите, могат да „поканят Агенция „Митници“ да извърши проверка и ако отговарят на изискванията, да бъде възобновен лицензът им“.

Днес специална група от Агенция „Митници“ започва да прави инвентаризация на наличностите, както на суров петрол, така и на преработени продукти, които има в двата склада на рафинерията, съобщи БНТ. След това ще бъде изчислено какъв акциз дължи дружеството и ако този акциз и ДДС бъдат платени към държавата, тези количества ще бъдат свободни за продажба. До момента всичко, което е излязло от рафинерията и се намира в складовете на Лукойл, е свободно и няма да има сътресения на пазара. Освен това може да се прави внос на горива от всички други заобикалящи ни страни.

До момента няма реакция от Лукойл Нефтохим. Днес ще има среща в Министерството на финансите с представители на рафинерията и Агенция „Митници“.

*Актуализирана в 9:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 12 години
"Днес специална група от Агенция Митници започва да прави инвентаризация на наличностите, както на суров петрол, така и на преработени продукти, които има в двата склада на рафинерията, съобщи БНТ. След това ще бъде изчислено какъв акциз дължи дружеството и ако този акциз и ДДС бъдат платени към държавата, тези количества ще бъдат свободни за продажба. До момента всичко, което е излязло от рафинерията и се намира в складовете на Лукойл, е свободно и няма да има сътресения на пазара."Абе мина ли им плановия ремонт на Лукойл?Не съм сигурен,но дали цялата работа не е пушилка за електората-ще си направят сега ремонта,ще си монтират уредите и готово,а ББ ще си запише една голема червена точка за големия кураж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
ше ходим до турция за бензин там сега е 5 лв гаста е по скъпа от бензина тук сега....Вагит нема да остави нещата така боко ше слезне от власт Вагит не....боко ше се махне ама Вагит не Вагит не забравя нас ше шиба не боко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
като дойдат такива като страховците най много да ги застрелят и вси4ко ше се приклю4и аз направо се 4удя как управниците все още са живи ако зависеше от мен отдавна да е минал 3 дневния траур
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
Jay Gould
преди 12 години
Моите уважения към Дянков за този случай! Каквото си е право, право си е.. няма как да си кривим душата, още повече Дянков е прав на 100%! Държавата би била само на печалба от ставащото там. Дори данъчните приходи за малко да намалеят, то после в съвсем близко бъдеще ще се увеличат с много. Поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
Да си голям не е оправдание за неспазване на закона. Напротив, точно защото си голям, имаш повече възможности, по-силен си и можеш по-добре да се справиш от малките с предизвикателствата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 8
recepti
преди 12 години
Това е предизборна димка. Ще им го върнат...просто показват зъбки за да се спазарят за по-голям залък подаяния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
Peter_Gospodinov
преди 12 години
Сега като се обадят от Москва, ще си осъзнаят грешката ;)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 3
STRAHO
преди 12 години
Точно това имам предвид + прокарването нас някои нови закончета! Всеки който е полезен за Българите , пълни хазната и увеличава благосъстоянието на обществото ни е добре дошъл !! На разни ПЛЪХОВЕ и *** наричащи се и те бизнес и криещи се по разни дупки в законодателството, по една СОПА и да вървят да се оплакват на "арменския поп" или на Станишев и сие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
THE TRADER
преди 12 години
Който каквото иска да си говори! Тук става въпрос за ЗАКОНА и спазването му! Не може един да го спазва, защото е малък, а друг не, защото е голям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 12 години
хм... ГЕРБ ако питаш мен меко пипат! Ако дойдат на власт "Страховците" всички плъхове ща са вън от държавата само с едно потропване на масата! :))))..Тук ни е нужен БИЗНЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още